Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Een communiteit op de Wallen

Met kerst is Amsterdam een prachtig plaatje, toch zijn er plekken in deze stad waar je ook de minder mooie kanten van het leven ziet. Op een van die plekken, de Wallen in het centrum van Amsterdam, woont Sjoerd Mulder met zijn gezin. Hij probeert juist hier, samen met medebewoners van zijn leefgemeenschap Oudezijds 100, het licht van Jezus te laten schijnen.

Sjoerd Mulder is een van de vaste bewoners. Hij woont met zijn vrouw en drie jonge kinderen op de zolder van een van de panden. Met de vierde op komst wordt het passen en meten, maar Sjoerd denkt er niet over om te verhuizen: “Ik kan hier mijn geloof uitleven, in een gewoon rijtjeshuis zou ik heel onrustig worden van het idee dat ik iets zou moeten doen maar niet weten waar te beginnen.” 

Onvoorwaardelijk
Sjoerd is aan het promoveren als theoloog, maar doordat hij in de leefgemeenschap woont is hij ook één dag in de week verantwoordelijk voor de schoonmaak en ‘s middags is hij overblijfvader. Met een hele rits schoolkinderen loopt hij tussen de raamprostituees door naar huis. “Het zijn onze buren, ik heb eigenlijk meer last van de toeristen.” Na een volle dag kan hij met zijn gezin aanschuiven aan de gezamenlijke maaltijd waar blijkt dat je niet hetzelfde hoeft te zijn om samen het leven te kunnen delen. “Niet alle communiteitsleden zullen mijn vrienden worden, dus je moet leren met elkaar samen te leven. Ik weet wel dat ze er onvoorwaardelijk voor me zijn.”

 

Reacties