Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Een bijzondere kerstboom op de Dam

Amsterdam maakt zich klaar voor kerst. De gigantische kerstboom op de Dam is niet te missen. Elk jaar opnieuw is het een enorme klus om de 21 meter hoge boom daar te krijgen. Bob Croese is als teamleider Groenvoorziening van de gemeente Amsterdam al jaren verantwoordelijk voor deze bijzondere taak.

Alsof het de normaalste zaak van de wereld is laat de kerstboom op de Dam elk jaar weer zijn licht schijnen over toeristen en inwoners van de stad. Maar achter de schermen is het een hele klus om dat voor elkaar te krijgen. In het holst van de nacht rukt het team van Bob met groot materieel uit om de boom op zijn plek te krijgen. 

Spannend
Al in augustus gaat Bob op zoek naar de perfecte boom. “Het moet een boom zijn in onberispelijke staat, met de juiste dikte en lengte, want de Dam is groot en het paleis imposant.” Dit jaar komt de boom uit een Duitse achtertuin. Half november wordt hij gekapt en een paar weken later komt hij met speciaal vervoer naar Nederland. Pas in december ziet Bob de boom terug. “Ook al doe ik dit al achttien jaar, het blijft elke keer spannend of alles goed gaat. We offeren onze nachtrust ervoor op, maar dat is het allemaal waard.” 

Reacties

Thema's