Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

“Die stemmen in mijn hoofd fluisteren vreselijke dingen”

Erwin Scheijde uit Alphen aan den Rijn hoort al zijn leven lang stemmen in zijn hoofd. Prikkels vermijden is bij hem aan de orde van de dag. Toch is zichzelf dan maar opsluiten in huis geen optie. Ondanks zijn angst, blijft hij zoeken naar uitdagingen.

“Ik heb deze ziekte al zo lang ik leef. Het is alsof iemand continu tegen je praat of schreeuwt. Of soms fluistert,” vertelt Erwin. “Dat is heel lastig, maar ik heb het ook al mijn hele leven. Ik weet niet beter en het is niet anders. Ik kan me geen tijd herinneren dat ik het niet had.” 

Persoonlijkheidsstoornis
Erwin heeft een schizo-affectieve persoonlijkheidsstoornis. “Simpel gezegd: ik hoor, zie of ruik dingen die andere mensen niet zien of horen. Waar ik in het dagelijks leven aan merk dat ik ziek ben? Aan alles.” De stemmen in Erwins hoofd geven op zijn zachtst gezegd geen complimenten. “Als je me vraagt wat ze zeggen, geef ik daar geen antwoord op. Het zijn geen fijne dingen die ik hoor. Je zou daarvan schrikken. Dat is mijn ziekte, dat ben ik niet. Ik heb daar altijd en constant last van.” 

Het zou voor Erwin soms makkelijker zijn om helemaal niet meer de deur uit te gaan. “Maar daar word ik ongelukkig van. Ik probeer mezelf te blijven uitdagen. Zo was er laatst kermis. Dat is iets waar ik normaal nooit heen zou gaan. Veel te druk. Maar ik dacht: kom op. Ik wilde per se ’s avonds gaan, want dan heb je al die mooie lichtjes. Maar met tien minuten ging het al verkeerd. Het was te veel, ik kreeg te veel prikkels binnen.”

Broodje garnaal
Dat betekent niet dat Erwin nooit meer naar een plaats met veel prikkels gaat. “Je moet het gewoon eens in de zoveel tijd blijven proberen. Niet elke dag, maar blijf het wel proberen. Je hebt mensen die een keer een broodje garnaal eten, het niet lusten en het vervolgens nooit meer proberen. Zonde! Zo sta ik er niet in. Het gaat er niet om hoe vaak je valt, het gaat er om hoe vaak je opstaat. Dat is veel belangrijker. Ik hou van opstaan.”

De kracht om elke keer weer op te staan haalt Erwin uit zijn geloof. “Door mijn geloof weet ik: uiteindelijk wordt alles beter. Het lijden hier op aarde heeft zin. Jezus heeft al het lijden ondergaan. Mijn lijden is een geintje bij wat Hij heeft moeten doorstaan.”

Reacties