Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

“Als ik doodga mogen ze m’n as hier uitstrooien”

Rietsnijder Willem Beijeman heeft zijn hart verpand aan de natuur. Samen met zijn oer-Hollandse werknemers én de gevluchte Pakistaan Naveed stapt hij dagelijks vanuit huis in zijn bootje, om de Nieuwkoopse natuur een stukje mooier te maken. 

Willem werkt als natuurbeheerder, maar geniet misschien wel het meest van het rietsnijden in Nieuwkoop. Dat is loodzwaar werk, maar voor Willem en zijn werknemers is dat geen probleem. “Die jongens zijn hier allemaal in opgegroeid, ze weten niet beter. Als ze twaalf zijn zoeken ze een bijbaantje. Dan komen ze hier terecht en sommige blijven hangen,” vertelt Willem.

Bang vogeltje
De Pakistaanse Naveed is dus een uitzonderlijke medewerker. Op een dag kwam de buurtdokter naar Willem toe en vroeg hem of hij werk had voor een gevluchte jongen. “Dus ik dacht: we zien wel hoe dat gaat. Hij was eerst hartstikke schuw toen hij binnenkwam, als een bang vogeltje. Wat die man allemaal moet hebben meegemaakt, dacht ik! Maar het werken ging heel goed.” En de band tussen Willem en Naveed wordt nog hechter. “Hij had helemaal niks of niemand hier, dus ik vroeg of hij met ons meeging om te eten. Nou, dat doet hij nog steeds elke avond. Twee jaar nu al!”

Mooiste plekje op aarde
Willem probeert Naveed en zijn andere werknemers de liefde voor de natuur bij te brengen. “Het blijft zo wonderbaarlijk mooi, maar dat vinden zij ook. Ik zit hier al op het mooiste plekje op aarde. Direct aan mijn huis m’n bootjes, ik kijk ver uit over de polder… Mensen weten mijn huis vaak niet eens te vinden, en dat vind ik heerlijk. Maar als ik in m’n bootje stap, besef ik dat we hier met een paar miljoen mensen zitten, en ik 60 hectare helemaal voor mezelf heb. Daar word je stil van.”

Als natuurbeheerder woont Willem middenin de natuur. Een plek waar hij nooit meer weg hoeft. “Het is echt een hoogtepunt, zo wonderlijk mooi. Als ik dood ga mogen ze hier mijn as uitstrooien.”

Reacties