Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

500 kerststallen in de Hofkerk

Voor Bert Hilhorst is het eigenlijk altijd een beetje kerst. Het hele jaar door is hij op zoek naar de allermooiste kerststallen. Hij heeft er zeker 500 verzameld en nog steeds kan hij er geen genoeg van krijgen. Eén keer per jaar is het feest, want dan stelt hij ze tentoon in de Hofkerk in Amsterdam.

Zijn eerste kerststal krijgt Bert in 1982 van zijn ouders. Het is een kerstgroep uit Zuid-Tirol met een opvallend Mariabeeldje. Een paar jaar later, nu ruim 25 jaar geleden, begint Bert met het aanleggen van zijn verzameling. Een spontane tentoonstelling van particuliere kerststallen in de kerk brengt hem op het idee. Het 'kerststallenvlammetje' is aangewakkerd bij Bert.

Badeendjes en teddyberen
Sindsdien is het snel gegaan. “Als vrienden of bekenden een kerstgroep tegenkomen sturen ze me altijd een berichtje of ik hem wil hebben. Het is niet de juiste manier van verzamelen, maar zo krijg ik wel een verzameling bij elkaar. Wel heb ik zelf kerstgroepen uit bijvoorbeeld Canada en Duitsland gehaald. Sommige verzamelaars hebben meer dan 1200 kerstgroepen. Ik koop niet alles, soms zeg ik ook nee.” Bert zei wel ja tegen kerststallen met badeendjes en teddyberen. Zo worden ook de kinderen niet vergeten.

Met zoveel kerststallen in bezit is het niet makkelijk een keuze te maken voor de tentoonstelling. Bert: “Kerstgroepen die ik in het begin heel bijzonder vond, verdwijnen nu meer naar de achtergrond.” Maar minder speciaal worden ze daar niet door, meent Bert. “Elke keer dat je een nieuwe koopt, is het er toch één die je nog niet hebt en die daarom bijzonder is.” Dit jaar zal er een hoek komen met miniatuur- kerststallen. Eén van de kerststallen waar Bert echt trots op is, is er een uit de Franse Provence. “Die is 3,5 bij 1,2 meter groot. Daar ontdek je steeds wat nieuws in.”

De tentoonstelling is nog tot en met 8 januari te zien in de Hofkerk in Amsterdam.

Reacties

Thema's