Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

“Wie ben ik om te bepalen dat ze doodgaan?”

Lydia van Maurik is overtuigd vegetariër, maar toch houdt ze bokken om te verkopen voor de slacht. Met haar bedrijf ‘de Bokkenbunker’ verzorgt ze de bokjes zo’n zes maanden en geeft ze een bokwaardig leven.

In Nederland zijn we niet gewend om bokkenvlees te eten, waardoor de bokjes normaal gesproken de klos zijn. Ze worden heel jong geslacht en geëxporteerd. Dat heeft te maken met de productie van geitenkaas. “Daarvoor zijn geitenmoeders nodig die melk geven, en om melk te geven moeten de geiten eerst baren. Dan worden er ook wel eens bokjes geboren, en die geven geen melk.”

De pasgeboren bokjes komen daarom al vroeg bij Lydia. Daar hebben ze een goed leven, waarna ze geslacht worden en lokaal verkocht. Dat is altijd een moeilijk moment voor Lydia. “De avond voor de slacht loop ik door de stal en vraag mezelf af wie ik ben om te bepalen dat ze doodgaan. Dat hoort erbij, dat brengt me dichter bij het hele voedselproces. Dat merk ik bijvoorbeeld als ik de boodschappen inlaad.”

Natuur
Lydia brengt graag veel tijd door in de natuur. Haar werk past dan ook erg goed bij haar. “Het brengt je leven in perspectief. Door voor de natuur te kiezen word je teruggebracht naar een basaal leven. Dat is mooi en eng tegelijk. Als je meer naar de natuur kijkt, hoe bomen groeien, hoe dieren leven… Dan word je er meer bewust van dat je mag bestaan.”

Reacties

Thema's