Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

"We moeten het toch echt samen doen"

Met buikpijn keek Rob Timmerman naar de beelden van bootvluchtelingen in het journaal. En toen hij vorig jaar een berichtje van Stichting Bootvluchteling las, besloot écht iets te doen.

Zestien jaar werkte hij bij tv, totdat hij besloot om daarmee te stoppen. “Ik vroeg me af: ‘Zijn dit eigenlijk nog wel dingen waarin ik geloof?’ De wereld staat in brand en ik zit hier maar een beetje.”

Hij meldt zich aan bij Stichting Bootvluchteling en voor hij het weet is hij in Griekenland om vluchtelingen te helpen en op te vangen. “Ik wil dat als mensen aankomen, ze een eerste ontmoeting hebben met iemand die ze een uitgestoken hand biedt.” 

Spannend
Het is voor Rob best even spannend om dit werk te gaan doen. “Het was en is een avontuur. Je hoort natuurlijk gruwelverhalen van de kampen. En er zijn ook gruwelijkheden, je ziet afschuwelijke dingen. Maar als je een één-op-één-relatie met deze mensen opbouwt, dan kun je dat ook wel weer een plekje geven. Dan leer je hun verhaal kennen.” 

Vakantie
Afgelopen zomer besluit het gezin om met elkaar op vakantie te gaan naar een vluchtelingenkamp. Voor de kinderen aan het begin best even schrikken. “Die zaten natuurlijk veel liever op een camping in Frankrijk. Maar uiteindelijk deden ze wat ze altijd al deden op vakantie: vrienden maken, voetballen en lol maken. Het was gewoon een gave vakantie.” 

Rob roept mensen die net als hij ‘met buikpijn naar tv kijken’ op om ook wat te doen. “Ik zou het zo mooi vinden als die mensen zich aangemoedigd voelen om buddy van een vluchteling te worden. Om ze af en toe eens op te zoeken. Te groeten, een praatje te maken. Om oog te hebben voor hun situatie. Want we moeten het toch echt samen doen.”

Reacties