Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Vind je identiteit in Jezus

Arie en Annelies van de Graaf hebben een stukje hemel op aarde in Streefkerk. Nadat Arie een burn-out kreeg hebben ze een stuk braakliggend terrein omgebouwd tot hun eigen natuurgebied. En daar is van alles te zien.

Het land heet ‘De Kooi’ en wordt gebruikt voor natuureducatie. “Je kan hier alle natuurelementen zien. Mensen mogen hier gewoon naar binnen lopen en bij allerlei planten en bomen staan bordjes met wat het is. We hebben 150 eenden om ons heen, dat is echt een feestje! Daar kan ik enorm van genieten, al zijn het ook etterbakken!” 

Burn-out
Voordat Arie en Annelies het natuurgebied aanlegden, gingen ze door een moeilijke tijd. Arie kreeg te maken met een zware burn-out. “Ik werkte bij Defensie in de weekenden, en doordeweeks werkte ik als timmerman. Veel te hard. Zestig uur per week was ik makkelijk bezig. Ik heb mijn kinderen niet groot zien worden.”

Identiteit
Inmiddels zijn de kinderen van Arie en Annelies opgegroeid. “Nu mag ik andere kinderen en ouders waarschuwen. Ik heb spijt van hoe ik was, maar ik ben ook zo opgevoed. Niet zeuren, gewoon werken,” vertelt Arie. “Daar kunnen mijn ouders ook niets aan doen, maar de Heer heeft het anders bedoeld. Al dat werken… Ik dacht dat ik mijn werk was. Ik vond daar mijn identiteit in. Maar dat was dommigheid. Die vind je in Jezus.”

Evangeliseren
Die boodschap proberen Arie en Annelies uit te dragen. En dat doen ze op een bijzondere manier: met hun doodskist, die ze nu al zelf maken. Waarom? “Als je zwanger bent dan weet je dat 8 maanden van tevoren en ben je daar heel erg mee bezig. Terwijl we ons hele leven al weten dat we sterven, maar daar doen we niks mee. Ik wil daarmee bezig zijn.”

Tot de kisten echt nodig zijn dienen ze een ander doel. “Nu gebruiken we ze als kast. We gaan ze nog beschilderen met Bijbelteksten. Nog even snel evangeliseren voordat ik de grond in ga! Wij zijn niet van die eenheidsworsten.”

Reacties