Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

“Toen wist ik het zeker: Natuurlijk bestaat God”

Het lijkt niet direct een hippe combi: geschiedenis en zingeving. Toch weet Peer Boselie uit Sittard er boeiende verhalen van te maken en die op een leuke manier door te geven. “Want met verhalen komt geschiedenis dichterbij de beleving van mensen.”

Peer is zowel stadsarchivaris als theoloog. Een hele logische combinatie volgens hem. “Voor mij is geloof en geschiedenis altijd een twee-eenheid geweest. Op mijn tiende belandde ik in de kelder van het stadsarchief. Ik werd daar rondgeleid en vond het indrukwekkend. Iets raakte me en dat is gebleven. Ik raakte eraan verslingerd en geniet er nog elke dag van. Het voelde als een roeping.”

Rare ervaring
Er kwam nog een roeping op het pad van Peer. “Op mijn veertiende heb ik een rare ervaring gehad in de Maria Kapel in Tongeren. Opeens wist ik het zeker: natuurlijk bestaat God. Ik kreeg daar opeens een diep besef van: dit is wie ik ben, een wezenlijk religieus mens. En daar moet ik wat mee doen. Hier ligt de kiem dat ik later theologie ging studeren.” 

Peer heeft voor zijn persoonlijk leven gekozen voor een Franciscaner levenswijze. Een bijzondere ketting is daar een direct teken van: “Aan de ketting zit het Tau-teken, de Hebreeuwse letter tov, wat betekent ‘het is volbracht’. Als je Franciscaans georiënteerd bent, probeer je sober te leven, oog te hebben voor anderen, en de wereld heel te maken. Dat probeer ik in mijn dagelijks leven toe te passen.”

Reacties