Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Soan vindt troost in de Zeeuwse natuur

Nadat ze haar grote liefde verliest bij een auto-ongeluk gooit Soan Lan Ie haar leven om. Ze verhuist van Amsterdam naar Zeeland en brengt veel tijd door in de natuur. Een passie die haar is ingegeven door haar overleden partner Thijs. 

Middenin de Zeeuwse natuur vertelt Soan over het ongeluk. De roekeloze chauffeur in Peking, de vrachtwagen van rechts, de betonnen buis die Thijs fataal werd.  Met daarna de oorverdovende stilte. “Op de tast vond ik zijn hand. Geen leven. Diep van binnen wist ik: hij is dood. Een gedachte die ik meteen wegdrukte. Eerst moest ik zijn ogen zien, dan pas wist ik het zeker.”

Verrekijker
Wat daarna allemaal gebeurt gaat als een film aan Soan voorbij. Ze mag niets meenemen van de plaats van het ongeluk, maar als een leeuw grijpt ze de verrekijker, die tussen Thijs en haar had ingelegen op de achterbank. “Deze neem ik mee,” roept ze daar, op die plek midden in Peking. 

Thijs leerde haar kijken naar de natuur. Nu trekt ze regelmatig met zijn verrekijker de Zeeuwse natuur in. “De natuur heeft mij in die moeilijke tijd zoveel gebracht. Vooral de voortstuwende kracht van de natuur heeft mij erg geholpen: alles sterft af, maar daarna komt er weer nieuw leven! De cyclus van de seizoenen, de onverstoorbaarheid ervan, heeft mij getroost: het relativeert.“

Struinen langs de kust
Soan is een enthousiast mens en wil graag haar liefde voor de natuur delen met anderen. Ze neemt groepen mee de natuur in, en heeft met name plezier in het werken met kinderen. “De combinatie van kinderen en natuur, het overbrengen wat de natuur mij gegeven heeft, maakt voor mij de cirkel rond.”

Reacties