Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Muzikale duizendpoot raakt mensen met muziek

Paul-Jean Jessen is een bekend gezicht in Sittard. Hij is eerste trompettist in de Sint Joseph harmonie. Al veertig jaar loopt hij mee in de Sint Rosa processie, en treedt ook nog eens regelmatig op als zanger. Muziek speelt een onmiskenbaar grote rol in het leven van Paul-Jean.

“Ik heb een onderwijsachtergrond met een aantekening muziek,” begint Paul-Jean. “Muziek is voor mij heel belangrijk. Daar kan ik mijn ei in kwijt, zowel vocaal als instrumentaal. Voor mij is muziek lol maken, mensen vermaken. Maar ook mensen raken.” 

Volgende generatie
Dat probeert Paul-Jean als dirigent van het jeugdorkest ook door te geven aan een volgende generatie. “Ik vind het belangrijk dat kinderen in aanraking komen met muziek. Ze moeten leren dat ze zich in muziek kunnen uiten. Dat kan natuurlijk ook door te sporten of door te tekenen, maar ik wil ze laten zien dat het ook met muziek kan.”

Sint Rosaprocessie
Een van de hoogtepunten van Paul-Jean is de jaarlijkse Sint Rosaprocessie. Deze wordt jaarlijks gelopen ter ere van de patrones van Sittard. “Wanneer ik meeloop denk ik aan jonge mensen die ons als harmonie ontvallen zijn in de afgelopen jaren. Dat doet me dan echt wel wat. Dat soort gevoelens spelen echt binnen de groep op zo’n dag, dat voel je.  Tijdens het carnaval zal dat niet gebeuren. Dat gebeurt alleen tijdens de processie.”

Zingen
Behalve dirigent en trompettist is Paul-Jean ook nog zanger. Elk jaar is er een wedstrijd voor wat het carnavalslied van dat jaar moet worden. Paul-Jean stuurt ook elk jaar een nummer in, dat hij schrijft met zijn goede vriend Thei Wessels. Dit jaar treden zij op met het nummer 't Vuur van Vastelaovend. Dat nummer is hieronder te beluisteren:

Reacties

Thema's