Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

“Mijn ziekte heeft me richting gegeven in het leven”

Door een zeldzame handicap moet Roos Prommenschenckel het grootste gedeelte van de dag liggen. Dat gaat niet ten koste van haar levenslust: ze is directrice van haar eigen stichting, ze ‘pimpt’ hulpmiddelen en is ook nog eens moeder van de 1-jarige Levi. “Je kiest zelf hoe je met dingen omgaat.” 

Roos heeft sinds 2004 Torticollis spasmodica, waarbij de nek door een foutieve spierspanning in een abnormale stand staat. Haar hoofd wordt naar achteren getrokken, waardoor ze moeilijk kan ademhalen. “Ik moet afwegingen maken. Als ik mijn grenzen te veel opzoek, betaal ik daarvoor de prijs. Ik kies dan: als het me dat waard is, doe ik het toch.” 

Richting
De eerste vijf maanden nadat ze ziek wordt ligt Roos alleen op bed. “Dat helemaal niets doen zouden meer mensen moeten doen. Dat brengt je in een ander bewustzijn. Mijn beperking heeft me richting gegeven. Soms heb je slechte dingen nodig om het goede te waarderen.”

Die richting vond ze in het helpen van andere mensen. Zo richtte ze de Roos Prommenschenckel Foundation op, en lanceerde ze haar eigen lijn voor het 'pimpen' van hulpmiddelen met mooie hoezen. “Ondanks dat ik mijn lichaam niet altijd onder controle heb, heb ik wel de regie over mijn leven. Ik bepaal hoe ik reageer op situaties, je kiest zelf hoe je met dingen omgaat.”

Reacties