Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

“Jezus heeft het voorgedaan en wij kunnen het nadoen”

Het Doorgeefluik is een plek waar Houtenaren kleding en huisraad die ze over hebben kunnen afgeven. Zo worden met name de nieuwkomers in Houten, de mensen uit het asielzoekerscentrum, van spullen voorzien. Aleid Groothoff is een van de mensen die zich elke dag in het zweet werken om anderen blij te maken. 

“Ik doe het om mensen te helpen, maar ook vanuit mijn hart voor het milieu. Dan snijdt het mes aan twee kanten.” Aleid verbaast zich er soms over hoe weinig Houtenaren contact hebben met de nieuwkomers. “Mensen zien alleen maar een eng, donker mens. Geef iemand een hand, kijk hem in de ogen. Hij is net als jij.” 

Uitdelen
Aleid maakt de nieuwkomers blij met spullen van allerlei mensen. Zo komen er spullen binnen van rijke Houtenaren, van mensen die gaan samenwonen, of van mensen die gestorven zijn waarvan ze het huis mogen leeghalen. “We moeten gewoon spullen delen. Jezus heeft het voorgedaan en wij kunnen het nadoen. Ik hou van Jezus en dat is mijn motivatie. Maar ik ga absoluut niet mensen uitnodigen om naar de kerk te komen, en ook zeker niet evangeliseren. Dat zouden ze niet eens begrijpen.”

Het Wereldhuis
Het Doorgeefluik maakt deel uit van het Wereldhuis. Dat is een gezamenlijk initiatief van de kerken van Houten om eenzame inwoners uit hun sociaal isolement te halen. De nieuwe Nederlanders komen regelmatig langs in het Wereldhuis, waar ze altijd bij Aleid terecht kunnen voor een praatje. “Ik wil ze recht in de ogen kijken. Iets over ze horen. Ik wil laten weten dat ik echt geïnteresseerd ben in hun leven.”

Reacties