Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

In de voetsporen van Toon Hermans

De bekendste Sittardenaar is ongetwijfeld Toon Hermans. De grootste droom van van Sjef Schurgers was om in zijn voetsporen te treden en clown te worden. Het fascineert hem dat hun ‘Teun’ uit het kleine Sittard is weggekomen en groot is geworden in Nederland.   

Sjef groeit op in een katholiek gezin. Elke week gaat hij met zijn ouders naar de Gemma-kapel aan de overkant van de straat, de kapel van waaruit Toon Hermans begraven. “Mijn leven is verweven met Toon,” vertelt Sjef. “Ik wilde Toon zijn.” 

Sjef wil clown worden, maar zijn vader vindt dat hij een vak moet gaan leren. Zonde van de tijd, volgens Sjef. Die besteedt liever zijn aandacht aan het kijken naar zijn grote idool. “Ik weet nog dat mijn tante Toon hoorde op de radio. Hij zong ‘Mien waar is m’n feestmuts’. We keken ook altijd zijn one man shows met Oud en Nieuw.”

Opvolger van Toon Hermans
Nu, 50 jaar later, heeft Sjef zijn dromen waargemaakt. Als schrijver en hoofdrolspeler van de Sittardse revue treedt hij in de voetsporen van Toon Hermans, die aan de wieg stond van de revue in Sittard. En met regelmaat eert hij Toon Hermans met een bezoek aan de Gemmakapel. Als Sjef de deur van de kapel achter hem dichttrekt, komt hij thuis. In alle stilte steekt hij een kaarsje aan. “De tijd is zo waanzinnig snel. En hier kun je hem even stilzetten.”

Gerelateerde artikelen

    Reacties