Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Geroepen om te dansen

Voor Anita is dansen een roeping. Met haar dansschool in Oostburg, een dorp in de gemeente Sluis, probeert ze haar leerlingen meer zelfvertrouwen te geven. “We zouden als mensen meer open moeten staan voor elkaar. Dat probeer ik door dans te vertellen.”

Anita ziet de behoefte van mensen om samen te komen. Met haar dansschool probeert ze daar een antwoord op te geven. “Mensen hebben een houvast nodig. Iedereen heeft op zijn eigen manier zo nu en dan een moeilijke tijd. De kern van het geloof vind ik lief zijn voor elkaar. Dat is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. Iets van jezelf weg kunnen cijferen voor een ander.”

Verbinding
Dansen verbindt volgens Anita. Dat is terug te zien in de samenstelling van haar groep leerlingen. “Ik geef les aan kinderen van 3 jaar, maar ook aan mensen van boven de zestig. Samen dansen mijn leerlingen voorstellingen. Dansen doe je met elkaar en niet alleen. De maatschappij is nu heel erg van het ‘alleen dingen doen’. Het voelt als mijn taak om daar iets tegen te doen.” 

Droom
De dansschool is nog maar net open, en dat die er kwam was geen vanzelfsprekendheid. Door allerlei bezuinigingen was er in de hele regio geen enkele dansschool. “Ik schrok daarvan, maar ik hou niet van bij de pakken neer zitten. Ik wilde hier iets mee, dus ik moest op zoek naar een locatie.” 

Uiteindelijk krijgt ze een hele oude, vervallen kleuterschool toegewezen als plek voor haar dansschool. “Een lokale krant schreef er een artikel over met als kop: een droom die werkelijkheid wordt. Maar zo voelt het niet. Als je ziet hoeveel werk erin zit… Het is een drive, een roeping, een missie. Alles kan, als je maar wil. Ik denk dat mensen dat iets meer zouden moeten geloven. Dat probeer ik de kinderen mee te geven.”

Reacties

Thema's