Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

De man achter het clownsmasker

Aaltjo Wubbema heeft al een aardige clownscarrière achter de rug als hij na een scheiding in een diep dal terechtkomt. Hij hangt zijn clownsjas in de ijskast en beleeft een donkere periode. Maar zijn nieuwe vrouw Toniët kust de clown in hem weer wakker. Als ze hem vraagt nog één keer op te treden trekt Aaltjo zijn clownskleding uit de kast en is direct weer verkocht.

Toniët is ambulant verpleegkundige en komt in haar werk regelmatig bij zieke kinderen thuis. Ze vraagt Aaltjo of hij toch niet nog één keer als clown wil optreden voor een meisje met een ernstige leverziekte. Aarzelend haalt hij zijn pak en schoenen uit de kast. Van het optreden krijgt hij zoveel energie dat hij weet: dit is hoe ik liefde kan delen! 

Voor Aaltjo voelt dit als een openbaring. Zelf krijgt hij als kind geen enkele blijk van liefde van zijn vader. Wat echte liefde is leert hij pas goed begrijpen als hij zijn geloof in God herontdekt. Hij krijgt letterlijk een briefje uit de hemel als op een avond een stuk van een luchtballon naar beneden dwarrelt met daarop de boodschap: God houdt van jou. Dat raakt hem diep. Die liefde is zoiets kostbaars, dat wil hij maar al te graag doorgeven.

Ziezo
Het doorgeven van liefde doet Aaltjo met zijn optredens als clown Ziezo. Hij treedt op voor zieke mensen en kinderen met een beperking. Hen even uit de sores halen, doen vergeten dat ze ziek zijn. Dat is zijn doel. “Het is zo mooi dat je als clown zieke kinderen even uit hun moeilijke situatie kan halen. Die lach die je tevoorschijn mag toveren, dat ze zich belangrijk voelen en weer even echt kind kunnen zijn, dat vind ik het meest prachtige.”

Masker
Zodra Aaltjo zijn neus op heeft geplakt ondergaat hij een transformatie. “Dan ben ik clown en kan ik lekker gek doen. Het leuke is dat ik veel mensen in Oldebroek herken op straat van mijn optredens, maar ze bijna nooit weten dat ik degene ben achter het masker.” Maar dat masker is niet iets waar hij zich achter verbergt. “Achter het masker van een clown zit vaak iets anders. Soms zit er veel verdriet achter. Ik ben daar heel open in, omdat je daar juist anderen mee kan helpen.”

Reacties