Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Bokslegende Arnold Vanderlyde: ‘Verliezen bestaat niet’

Wie denkt dat topsporters slecht tegen hun verlies kunnen, vergist zich. Volgens oud-bokser Arnold Vanderlyde bestaat verliezen zelfs niet. “Je wint altijd wel iets, wat zorgt voor een nieuw perspectief.“

Arnold Vanderlyde is een bekende Sittardenaar. Hij is drievoudig Europees kampioen, achtvoudige Nederlands kampioen en hij won drie keer brons op de Spelen met boksen, in de zwaargewicht klasse. Arnold groeit op in een groot katholiek gezin met een Hollandse moeder en een Surinaamse vader. Hij wordt gevormd door zijn verleden: thuis is vader de baas. “Hij was streng voor ons, kleinerend soms. Alles met de goede intentie, denk ik achteraf. Hij wilde niet dat wij in de mijnen zouden belanden. Een goed rapport was belangrijk, goede cijfers daar ging het om.” 

Kleine Arnold is een stil en angstig kind, dat zich niet goed kan uiten. Buitenshuis komt zijn frustratie eruit en is hij juist driftig en agressief. Als hij begint met boksen, wordt dat zijn uitlaatklep. ”Door te winnen wilde ik mijn vader trots maken en daarna ook de wereld.” 

Bewegen en incasseren
Wat in de boksring werkt, blijkt ook daarbuiten te werken. Arnold leert bewegen en incasseren. Zijn moeder wordt op 50-jarige leeftijd getroffen door een hersenbloeding. “Ma moest weer leren lopen en praten. Ze was eenzijdig verlamd en kon dingen moeilijk onthouden, maar ze zette door en ze wilde alles zelf blijven doen. Ik weet nog dat wij zeiden: ‘Ma, laat ons naar de Vivo gaan om boodschappen te halen.’ Dat wilde ze niet. Ze wilde het zelf doen.”

Die wilskracht heeft hij van zijn moeder, maar ook zijn broer is een voorbeeld. “Mijn broer Eddie die anderhalf jaar ouder is dan ik, werd met  vergroeiingen geboren. Hij had zes vingers en een klompvoet. Als klein kind werd hij opgenomen in Nijmegen in het Radboud en kreeg hij een korset en allerlei pennen in zijn lijf. Toch probeerde hij toen met ons mee te voetballen. Het feit dat hij weer kon voetballen, was een stukje winst.”

Nieuw perspectief
“Door het winnen en verliezen in de sport en in mijn leven, weet ik ook dat verliezen niet bestaat. Je wint altijd wel iets. Al is het maar een nieuw perspectief. Toen ik derde werd op de Spelen, verloor ik weliswaar die partij. Mensen zeiden tegen mij, jammer man, je hebt geen goud. Dat klopte, maar ik was wel derde van de wereld! Dat had ik gewonnen!” Tegenwoordig leert Vanderlyde tijdens trainingen aan anderen dat verliezen niet bestaat.

“Ook in het bedrijfsleven is het van belang om positief te denken en vooral positief te doen, zodat je kunt uitblinken. De FIGHTING for Success!-methode leert je dat jij je niet uit het veld moet laten slaan door tegenslag. Want wat het resultaat ook is, het biedt altijd weer nieuw perspectief. En bovendien: het proces dat nodig is om de finishlijn te bereiken, is het belangrijkste. De weg ernaartoe, daar gaat het om. Dat is voor mij Geloof, Hoop en Liefde.”

Reacties