Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Blind, maar niet beperkt

Zonder te kijken fietsen maken, sleutelen, solderen of wasmachines repareren. Klinkt moeilijk, maar voor John Ros is dit geen probleem. Al vanaf zijn geboorte is hij blind, maar hij weigert zich te gedragen naar het hokje waarin hij vaak wordt geplaatst. “Je moet de verbazing van mensen eens zien als ze horen wat ik allemaal doe!”

Ondanks zijn beperking heeft John altijd al interesse gehad in techniek. “Al toen ik een jaar of 4/5 was lette ik op als de wasmachine een raar geluid maakte,” vertelt hij. “En als ik bij Bartimeus was en iemand van de technische dienst kwam om iets te repareren, 'keek' ik altijd wel een beetje mee. Ik luisterde wat hij deed. Ik vroeg dan precies wat diegene allemaal aan het doen was. Dat intrigeerde me.”

Fietsen maken
Een kapotte fiets maken, dat sprak John aan. Maar al snel kwamen er afkeurende geluiden, want iemand die blind is zou dat niet kunnen. “Dat inspireerde mij juist om door te gaan. Mensen wijzen je op dingen die je niet kunt, maar er zijn ook dingen die je wél kunt doen als je blind bent. En soms kun je het zelfs dan nauwkeuriger. Ik voel bijvoorbeeld precies aan de structuur welk merk het is terwijl een collega moet zoeken naar een label.” 

Doordat mensen steeds twijfels hebben is het voor John soms best moeilijk om positief te blijven. “Het is lastig als mensen je niet eens de kans geven. Ik wijs de ander toch ook niet af?” John ervaart dingen anders dan mensen die wel kunnen zien. “Als ik buiten loop en de vogeltjes hoor, dan denk ik: ‘Heer wat is de schepping mooi!’ Je hoort dat op een andere manier dan anderen.”

Doel
Mensen stimuleren om buiten hokjes te denken is een doel geworden van John. “Ik ben meer dan mijn beperking. Je kunt veel bereiken als je dat echt wilt.” Door voorlichting te geven op scholen en in de zorg probeert John dat uit te dragen. “Dat vind ik prachtig om te doen! Als mensen met andere ogen naar je gaan kijken, naar iemand die blind is… Dan heb ik mijn doel bereikt.” 

Reacties