Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

8 uittips: Ontdek Deventer, de thuisbasis van Go Ahead Eagles

Of je nu met de trein of met de auto komt. Zodra je over de brug over de IJssel gaat, zie je de prachtige skyline van deze Hanzestad, met vol zicht op de toren van de Lebuinuskerk. De thuisbasis van Go Ahead Eagles en bakermat van Geert Groote: Deventer.

In Deventer is altijd wat te doen! Voor deze zomer hebben we een aantal pareltjes voor je op een rij gezet. 

1. Schilderijen met Bijbelse symboliek

Schilderijen maken met Bijbelse symboliek, dat is wat Anneke Kaai doet. Tijdens haar expositie in de Broederenkerk staan de Bijbelse psalmen centraal. Je kunt haar prachtige werken deze hele zomer bewonderen!

2. Kijk je ogen uit bij de IJsselbiënnale

Hou je van cultuur, dan zit je deze zomer goed in de IJsselvallei! De IJsselbiënnale belooft een heus spektakel te worden. Deze kunstroute voert je langs uiterwaarden en sluizen, steenfabrieken en landgoederen van de plaatsen die langs de IJssel liggen. Je kunt de route fietsen of wandelen. Naast de route hebben ook tal van musea hun deuren geopend en kun je meedoen aan allerlei activiteiten.

3. Verken de omgeving van Deventer op de fiets

Ken jij de Deventer binnenstad op je duimpje en wil je wel eens wat anders? Meld je dan aan voor een fietstocht van het Gilde. In de zomer organiseren zij elke donderdag een fietstocht. Afwisseling staat centraal tijdens dit uitje: van bosgebieden en heidevelden tot trappen langs de weteringen en de uiterwaarden van de IJssel. Volop genieten dus!

En oja, 't is niet echt zomers, maar wel een absolute aanrader: De 3 ridders. Een klein delicatessenwinkeltje met daarboven een Mini Oranje Museum. Je vindt er zelfs een bijzondere muurschildering uit 1549...

Naast de zomertips zijn er ook door het jaar heen genoeg bezienswaardigheden:

1. Evenementen

Deventer is evenementenstad bij uitstek. In 2015 uitgeroepen tot evenementenstad van het jaar, biedt Deventer volop culturele publiekstrekkers, zoals buitentheater festival Deventer op Stelten en het befaamde historische winterevenement, het Dickensfestijn.

2. Koekhuisje en oudste stenen huis

In samenwerking met Gilde Deventer organiseert de VVV dagelijks stadswandelingen langs de topstukken van Deventer. In 1,5 uur wandel je door middeleeuwse straatjes en langs historische pakhuizen, monumentale gebouwen en kerken, het oudste stenen huis van Nederland en het Bussink’s Koekhuisje op de Brink.

3. Speelkwartier

Voel je jong in het Speelgoedmuseum. Gevestigd in twee middeleeuwse pakhuizen, vind je in dit museum speelgoed van weleer, met een treinenzaal, poppenhuizen, kijkdozen en toverlantaarns. Kijk je ogen uit, speel en maak je eigen creaties. Er is ook ruimte om je uit te leven met hedendaags digitaal speelgoed. Bekijk eens een hologram op je mobieltje.

4. Stadhuis en Lebuinuskerk

Niet alleen functioneel voor zijn inwoners, maar ook zeer bezichtigingswaardig is het stadskantoor van gemeente Deventer, het Stadhuiskwartier. Een knap staaltje architectuur waarin zichtbaar oud- en nieuw met elkaar verweven is. Bijzonder: in- en rondom het gebouw zie je de vingerafdrukken van 2300 Deventenaren verwerkt in het Deventer Raamwerk. Het stadhuis staat recht tegenover de gotische Lebuinuskerk. Deze kerk behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten. De toren kun je beklimmen. De top beloont je met een fantastisch uitzicht over de rivier de IJssel en het historische hart van Deventer.

5. GHL-tip: Geert Groote huis

Geert Groote (1340-1384) is de belangrijkste Deventenaar uit de geschiedenis. Tot ver buiten onze landsgrenzen is hij bekend als de grondlegger van de 'Moderne Devotie'. Deze vernieuwingsbeweging stond voor een eenvoudig en oprecht leven en een persoonlijke invulling van het geloof. Het Geert Groote Huis is gebouwd op de fundamenten van de eerste kapel van de Broeders van het Gemene Leven. Krijg antwoord op vragen als ‘hoe kwam Geert Groote tot zijn inzichten?’, ‘waarom had hij kritiek op de kerk en de samenleving?’ en ‘waarom is zijn gedachtegoed nog altijd actueel?’

Reacties