Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

8 uittips: Kom het mooie Assen ontdekken

‘Ik bid niet veur bruune boon’n!’ Bartje Bartels wond er geen doekjes om. Bruine bonen vond hij gewoon niet te pruimen en dat stak hij niet onder stoelen of banken. Het kwajongetje uit de boeken van Anne de Vries is iconisch voor Drenthe en in het bijzonder Assen, waar zijn standbeeld staat. Ieder jaar viert de stad op, doorgaans, de eerste zaterdag in september zijn twaalfde verjaardag.

In Assen valt genoeg te ontdekken! Veel van de reguliere uittips hieronder zijn ook prima met het mooie weer te doen, maar speciaal voor de zomer verzamelden we nog drie extra tips voor je:

1. Ga met stadsecoloog Jan Doevendans mee op stadssafari

Herinner je je nog die indrukwekkende film nog, 'De Nieuwe Wildernis'? De makers van die film brengen komend jaar een nieuwe film uit: "De Wilde Stad." Daarmee vragen ze aandacht voor de vaak onopgemerkte inwoners van de stad: de vele wilde dieren. En dat is dus precies wat je in Assen kunt doen op 2 juli: onder leiding van stadsecoloog Jan Doevendans alles te weten komen over de dieren en natuur in Assen. Vergeet je je niet aan te melden? Deze safari is leuk voor jong én oud.

2. Beleef het verhaal van Robin Hood in openluchttheater Tivoli

Iedereen kent wel het verhaal van Robin Hood: de man die steelde van de rijken en opkwam voor de armen. Op een perfecte plek, aan de rand van het Asser Bos, kun je deze zomer het verhaal van heel dichtbij meemaken. De voorstelling, gespeeld door theatergroep 'Maria in Campis' bevat veel humor en is geschikt vanaf 10 jaar. Een leuke invulling van een middagje of avondje uit met vrienden en familie dus!

3. Breng een bezoekje aan het Duurzaamheidscentrum Assen

Duurzaamheid is de laatste jaren een belangrijk maatschappelijk thema. De gemeente Assen geeft dit samen met de Stichting het Drentse Landschap handen en voeten met een heus duurzaamheidscentrum. Zo zijn er exposities over water en afval en leer je tijdens de rondleiding alles over de duurzame materialen waar het gebouw van gemaakt is. Maar ook voor kinderen is er genoeg te doen: wat dacht je van een speurtocht door het gebouw, spelen met Kapla of een bezoekje aan de kinderboerderij die aan de overkant van het duurzaamheidscentrum ligt?

Naast de zomerse uittips zijn ook deze tips meer dan de moeite waard! 

1. Lopen met Van Lier

Kom op bijzondere plekken in Assen met de museale smartphoneroute Lopen met Van Lier. Johannes van Lier woonde in de 18e eeuw in het Ontvangershuis en was belastingontvanger. Zijn huis is tegenwoordig decor voor het grootste poppenhuis van Nederland en onderdeel van het Drents Museum. Vanaf april 2017 is het bijbehorende Kindermuseum Boordevol Energie weer toegankelijk.

2. Dorp van Bartje

Even buiten Assen vind je Streekmuseum en historisch informatiecentrum Het Dorp van Bartje, waar je, verspreid over het terrein, diverse exposities over pre-historie en de geschiedenis van Drenthe, een plaggenhut en een schooltje uit begin 20e eeuw, ziet. Schrijver van de boeken over Bartje, Anne de Vries, heeft hier ook een prominente plek met zijn eigen museum. Er zijn ook diverse wandel- en fietsroutes verkrijgbaar in het museum.

3. GHL-tip: Hunebedden

Het Trechterbekervolk bouwde duizenden jaren geleden op bijzondere wijze zijn grafkelders. Dit zijn de bekende Hunebedden en je vind er rondom Assen nog meerdere. Aan de rand van Assen ligt één van de bekendste Hunebedden, vanwege de omvang van de dekstenen. 

4. TT

Actie, snelheid en het geronk van motoren. Spreekt deze combinatie je aan, dan moet je naar TT Circuit Assen. Het gehele jaar door vinden hier evenementen plaats, met als internationaal hoogtepunt het jaarlijkse Dutch TT-event dat een heel weekend duurt. Op de zogenaamde Trackdays mag je zelf met je auto of motor een rondje rijden op het circuit. Een versnelling lager? Boek dan een rondleiding en kijk achter de schermen van het circuit.

5. ‘Op fietse’

Drenthe ontdek je op de fiets. Een prachtige route langs bossen, landbouw en beekdalen is de Puur Drenthe Route. Deze start en eindigt in Assen. Onderweg kom je langs cultureel erfgoed, zoals dorpen met middeleeuwse brinken en een hunebed, maar ook langs het indrukwekkende Westerbork. 

Reacties