Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Van Dorestad naar Wijk bij Duurstede

In de middeleeuwen heette het Dorestad. Toen de Fransen in 1672 de binnenstad van Wijk bij Duurstede verwoestten, lieten ze Kasteel Duurstede ongemoeid. De bevolking gebruikte daarna de stenen van het kastelen om hun eigen huizen weer op te knappen. In 2013 pas werd het kasteel grondig hersteld tot een prachtig monument met kasteelpark waar Wijk bij Duurstede trots op kan zijn. Ben je in de binnenstad, dan kun je het niet missen!

1. Recreëren bij Gravenbol

In de zomer kun je er lekker zwemmen, maar ook in de koudere seizoenen is het goed toeven bij recreatiestrand Gravenbol. De Gravenbol is een natuur- en recreatiegebied aan het einde van de Dode Arm van de Lek, tussen Wijk bij Duurstede en Amerongen.

2. Walpoortmolen Rijn en Lek

In de zomer kun je er lekker zwemmen, maar ook in de koudere seizoenen is het goed toeven bij recreatiestrand Gravenbol. De Gravenbol is een natuur- en recreatiegebied aan het einde van de Dode Arm van de Lek, tussen Wijk bij Duurstede en Amerongen.

3. Museum Dorestad

Eens heette Wijk bij Duurstede Dorestad en was het één van de belangrijkste handelscentra van Europa. Vondsten vanuit opgravingen vind je in Museum Dorestad. Hoe zag Dorestad er in de vroeger uit? Ondervind het door zelf in een prehistorische hut te zitten. Kinderen spelen een handelsspel of ontwerpen zelf een munt.

4. GHL-tip: Grote Kerk

De Grote Kerk is één van de belangrijkste rijksmonumenten in Wijk bij Duurstede, gelegen aan de Markt in het oude stadshart. Aangezien de kerk destijds was gewijd aan Johannes de Doper, wordt hij in de literatuur ook St. Janskerk of St. Jan Baptist Kerk genoemd. In 1593 zijn op de dichtgemetselde oostelijke muur van de kerk de Tien Geboden geschilderd in de Antwerpse vertaling. Deze schildering is onder een dikke kalklaag te voorschijn gekomen tijdens de kerkrestauratie, die van 1968-1976 plaatsvond.  Naast de kerk vind je kerkelijk centrum Open Hof, die na de bouw in 1826 eerst dienst deed als openbare school.

Reacties