Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Ontdek Workum, de stad met een rijke watergeschiedenis

Workum heeft het IJsselmeer aan de ene kant en de Friese meren aan de andere kant. Geen wonder dat Workum een rijke watergeschiedenis heeft. Dit zie je onder meer terug in de historische scheepswerf. Met een fantastisch strand en veel watersportmogelijkheden is Workum vooral in de zomer erg in trek bij toeristen.

1. GHL-tip: It Griene Strân

Een landbouwbedrijf, winkel én webwinkel met oog voor het milieu. In It Griene Strân verbouwen en verkopen ze biologische voedingsmiddelen en huishoudartikelen. Marcia de Graaf is één van de hoofdgasten van Geloof en een Hoop Liefde en woont op de bijbehorende camping en werkt in de natuurvoedingswinkel van It Griene Strân, Gezond Gemak.

2. Pottenbakkerijen

Workum staat bekend om zijn Workummer aardewerk. Achterin de winkel van Koch Kado vind je Pottenbakkerij Koch Pottery. In de werkplaats maken de pottenbakkers zowel traditioneel als modern keramiek. Hier zie je met eigen ogen hoe er op ambachtelijke wijze wordt gewerkt. Je kunt ook zelf aan de slag met klei! Koch houdt regelmatig workshops.

Ook pottenbakkerij Kunst is een bezoekje waard. In een fraai historisch pand wordt vanaf 1971 door de familie Kunst Workummer aardewerk gemaakt en beschilderd. Veel van deze kunstwerken worden in opdracht gemaakt.

3. Brekkenroute

Een prachtige fietstocht langs water, natuurgebieden en bezienswaardigheden is de Brekkenroute. Je fietst langs de Oudegaaster Brekken, het Jopie Huismanmuseum en de haven Galamadammen. Onderweg kom je ook door pittoresk buurtschap It Heidenskip.

4. Werf De Hoop

Scheepswerf De Hoop dateert uit de 17e eeuw. Hier wordt nog steeds het oude ambacht van schepenbouwen, restauratie en onderhoud uitgeoefend door een groep gepassioneerde mensen. Tegenover de werf ligt de Blazerhaven, waar een aantal schepen van de scheepswerf ligt.

5. Museum Warkums Erfskip

Hoezeer Workum verbonden is met het water ondervind je in het museum Warkums Erfskip. Een vast onderdeel van het museum is de uitgebreide collectie brieven van de Workumse schipper Huijte Fookles. In It Pottebakkerhûs bekijk je het Workumer aardewerk en onder de poort is een wand met oude gevelstenen.

Reacties