Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Ontdek Oldebroek, de uitvalbasis voor vele buitenactiviteiten

Oldebroek ligt op de meest noordelijke punt van de Veluwe en was eind negentiende eeuw een dorp als vele. Door de aanleg van de Zuiderzeestraatweg in 1825 en de opening van de Legerplaats Oldebroek in 1875 groeide het aantal inwoners aanzienlijk. Oldebroek is uitvalsbasis voor vele buitenactiviteiten.

1. De Vollenhof

Een klassiek landhuis op een oud landgoed, waar een koetshuis, een voormalige tuinmanswoning en net buiten de grachten een achttiende-eeuws hallehuisboerderij staan. Te midden van majestueuze beuken en grote dennen in het Jeruzalembos bevindt zich Landgoed De Vollenhof. De buitenplaats ademt historie. Het park is opengesteld voor bezoekers. Wil je je voor even eigenaar van dit landgoed wanen? Het huis is af te huren en biedt accommodatie voor twaalf personen.

2. ’t Pad rond de Zoandweg

Gemeenten Harderwijk, Elburg, Nunspeet en Oldebroek ontwikkelden samen de Veluwse Randmeerroutes, wandelpaden voor recreanten doorveelzijdige natuurgebieden en landgoederen. ’t Pad rond de Zoandweg is één van de acht routes. Routekaarten zijn verkrijgbaar bij de VVV’s van de gemeenten.

3. Appels en peren

Fruit dat je in het plukseizoen zelf van de boom kunt halen. Verser krijg je je appels en peren niet! Bij Fruittuin Verbeek haal je naast fruit uit eigen boomgaard, diverse streekproducten in eigen Boerenlandwinkel en strijk je neer voor een heerlijk bakje koffie in de Tuinkamer.

4. GHL-tip: Boerderijmuseum

Als je Boerderijmuseum De Bovenstreek binnenloopt, lijkt het net alsof het boerengezin dat er woonde net is vertrokken. In de boerderij uit 1753 vind je nog de spulletjes van de laatste bewoners. De foto’s van opa en oma hangen nog aan de muur en de bedstee is intact gebleven. Hier krijg je een goed beeld van hoe het gezin op de boerderij leefde en werkte. Kinderen spelen in de hooiberg, zich verkleden als boer of boerin, oudhollandse spelletjes of een speciale speurtocht doen.  De Boerderij biedt veel activiteiten door het hele jaar. De laatste zaterdag van februari staat in het teken van de Sprokkelmarkt en in mei is het tijd voor het jaarlijkse Schapen scheren. De Bovenstreek is ook het vertrekpunt voor Klompenpad Vreepad.

5. Stoere activiteiten in Het Buitencentrum

Hutten bouwen, klimmen in het bos, kampvuur bouwen of boogschieten. Zin in een stoere buitenactiviteit middenin de Veluwse Bossen? Ga dan eens naar Het Buitencentrum. Blijven slapen met een groep kan ook in voormalig schoolgebouw Het Sparrenhuis

Reacties