Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Ontdek het oude vestingstadje Elburg

Zodra je door de poorten loopt, voel je al dat Elburg veel historie herbergt. Het oude vestingstadje is een genot om alleen al doorheen te lopen en voert je langs vestingwerken uit de 14e eeuw. Maar Elburg heeft ook een rijk visserijverleden. De ‘olde haven’, de museale Botterwerf en de jaarlijkse Botterdagen in september herinneren hier aan.

1. Visserij

Leer alles over de ambachtelijke scheepsbouwtechnieken bij het Bottersmuseumwerf De Hellege. Naast museum is de werf een leer- en werkplek waar leerlingen worden geschoold in het bouwen van ambachtelijke houten schepen. Zo worden de kennis en kunde en daarmee het cultureel erfgoed gewaarborgd en de kansen voor leerlingen om door te stromen naar een reguliere baan vergroot.
Een museum dat ook de geschiedenis van de visserij toont is Visafslag Elburg.

2. GHL-tip: Joodse gemeente

Omstreeks 1700 ontstaat er in Elburg een kleine Joodse gemeente. Museum Sjoel Elburg vertelt het verhaal over het leven van twaalf Joodse families. Daarnaast is er in het museum ruimte voor het nog altijd actueel thema: integratie en verdraagzaamheid. Sjoel Elburg organiseert ook regelmatig stadswandelingen door Joods Elburg.

3. Landgoederen met een verhaal

De omgeving van Elburg is rijk aan mooie en uitgestrekte landgoederen met beeldbepalende huizen. Elk landgoed heeft zijn eigen verhaal. Zowel een wandelroute van 13 km als een fietsroute van 25- of 43 km doen verscheidene landgoederen aan. De fietsroute is verkrijgbaar bij VVV Elburg.

4. GHL-tip: Nationaal Orgel Museum

Leren, beleven, luisteren, genieten en voelen. Dat is het credo van het Nationaal Orgel Museum. Een unieke collectie op een unieke locatie, want het museum is ondergebracht in een middeleeuws stadskasteel, ooit bewoond door de hertog van Gelre.

5. Puzzelend door Elburg

Kom alles te weten over de ‘keitjesstoepen’, het muurhuisje en de Vischpoort met een leuke puzzeltocht of stadswandeling voor kinderen. Museum Elburg biedt tal van kinderactiviteiten gedurende schoolvakanties en op woensdagmiddagen.

Reacties