Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Ontdek het mooie dorp Bergen

Het voormalige woonhuis van de ‘Prins der Nederlandse Dichters’, Adriaan Roland Horst, staat hier. Bergen trok vanaf 1900 veel schrijvers, schilders en architecten aan ademt tot op heden kunst uit. Jaarlijks vinden hier diverse kunstevenementen plaats, zoals het muziekfestival Jazz en Sail in september, de Kunst10daagse in oktober en in de zomermaanden de beroemde kunstmarkten rondom de Ruïnekerk.

1. Historie in Huize Glory

Midden in de bossen, ligt op één van de hoogste duinen van Nederland Landgoed Huize Glory. Deze buitenplaats kent een rijke geschiedenis. Het voormalig zomerverblijf werd tijdens WO I gebouwd en deed later dienst als zorgopvang voor bleekneusjes die moesten aansterken. Tijdens WO II gebruikten de Duitsers de villa. Vandaag de dag is Huize Glory een hotel. Ook kun je hier terecht voor een uitgebreid diner, high-tea of een rondleiding.

2. Bergen aan Zee

Om even heerlijk uit te waaien, of te relaxen bij één van paviljoens ga je naar Bergen aan Zee. Hier wandel je door de Schoorlse Duinen of het Noordhollands Duinreservaat. Staatsbosbeheer zette een aantal wandel- en fietsroutes uit in de Schoorlse Duinen, zoals de Roetwandeling en de Stuifduinentocht. Voor de mountainbiker loopt een speciale route door de duinen met veel klimmetjes, boomwortels en diepe kuilen.
Houd je van speuren of sjorren en slepen, ga dan eens Korren of Jutten in de branding met een IVN-gids. De excursies starten vanuit het Natuurcentrum Parnassia, waar je alles over de zee en de duinen vindt.

3. Zee Aquarium

Prachtig, indrukwekkend en ook hier en daar een beetje spannend. Want in het Zee Aquarium loop je letterlijk over piranhas en onder het skelet van een enorme potvis. Duik mee in de wondere wereld van de zee en maak kennis met driehonderd verschillende vissoorten.

4. Jazz aan zee

Liefhebbers van jazzmuziek bezoeken het jaarlijkse gratis openluchtevenement Jazz en Sail. Ook andere muziekstijlen komen aan bod op diverse podia door heel Bergen. Naast muziek is er ook een uitgebreid zeilprogramma, waar deelnemers in een aantal wedstrijden meedingen naar de Sail en Jazz trofee.

5. GHL-tip: Schaapskooi Bergen

Schapen produceren melk, wol en mest. Tegelijkertijd zijn ze ook geweldig om naar te kijken en heerlijk om te aaien. Dat dachten de initiatiefnemers van Schaapskooi Bergen ook, toen ze ruim vijftien jaar geleden startten met de Schaapskooi. Een waardevolle toevoeging die de Schaapskooi biedt, is dagbesteding voor mensen uit de zorg. 

Reacties