Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Ontdek Enschede, de stad met internationale bekendheid

De stad krijgt vooral internationale bekendheid vanwege de vuurwerkramp die zich in 2000 voltrok. Gemeente Enschede verdient met wederopbouw van de wijk de Gouden Piramide, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap.

1.  GHL-tip: Samen delen

Een religieuze interkerkelijke gemeenschap waar ‘samen delen’ voorop staat. De Wonne is een groot huisgezin, waar mensen in probleemsituaties opgevangen worden, Gastvrijheid, bezinning en duurzaamheid zijn kernwaarden van de leefgemeenschap. De Wonne heeft meerdere vestigingen in Enschede en Almelo. Eén ervan zit in een voormalig klooster. Elke gast draagt zijn steentje bij in het huishouden of in één van de kringloopwinkels van de Wonne.

2. Synagoge van Enschede

Elke woensdag en zondag staat dit rijksmonument open voor bezichtiging. De Synagoge van Enschede is, met zijn koepels en glas-in-loodramen, aan de buitenkant alleen al een plaatje. Wil je een inkijkje in de Joodse gemeenschap in heden en verleden, boek dan een rondleiding.

3. Van rampwijk tot droomwijk: Roombeek

De inwoners van de wijk Roombeek hebben bewezen enorm veerkrachtig te zijn. De wijk die in 2000 getroffen werd door de vuurwerkramp, is in rap tempo opnieuw opgebouwd. Het resultaat mag er zijn! Bezoek deze eigentijdse wijk vol architectuur, kunst en industrieel erfgoed met de Wandeling door Roombeek.

4. Museum Twentse Welle

Een museum dat tot de verbeelding spreekt is familiemuseum Twentse Welle. Hier speel, ontdek, experimenteer en droom je over de toekomst. Ga actief aan de slag in De Fabriek, kijk naar de sterren bij de Sterrenwacht of ga op een spannende wetenschappelijke ontdekkingstocht.

5. Beleef de natuur rondom Enschede

Een van de vele beleefroutes die je gratis download op je telefoon is de interactieve fietsroute Natuur rond Enschede. In een tocht van ruim 50 km trap je door het natuurschoon van Twente. Onderweg krijg je een signaal bij een hoogtepunt op de route en kun je een filmpje bekijken, foto’s of een geluidfragment beluisteren dat de bezienswaardigheid toelicht. 

Reacties