Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Ontdek één van de grootste vissershavens van Nederland; Velsen/IJmuiden

IJmuiden, in de gemeente Velsen, is één van de grootste vissershavens van Nederland. Alleen de havens van Amsterdam en Rotterdam zijn groter. IJmuiden ligt direct aan de Noordzee. Het hele jaar door kun je hier heerlijk uitwaaien op de stranden en genieten van maritieme hoogtepunten.

1. Fort IJmuiden

Bezoek het spannende verdedigingswerk Fort IJmuiden en wandel door het uitgebreide gangenstelsel, de ruim veertig kamers en de indrukwekkende koepelzaal. Het fort is helemaal teruggebracht naar de oorspronkelijke staat en heeft als hoogtepunten een volledig ingericht hospitaal, een Duitse bunker en een wapen- en munitiemuseum.

2. Buitenplaats Velserbeek

Een historische buitenplaats, die in de 17e eeuw bewoond werd door Jacob Jacobsz. Het landgoed is opengesteld voor bezoekers. Hier maak je een heerlijke wandeling door het park, of bezoek je de kinderboerderij of speeltuin. In de voormalige oranjerie ontspan je heerlijk met een bakje koffie of thee in de theeschenkerij.

3. Kop van de Haven

Proef maritiem IJmuiden in De Kop van de Haven. Hier haal je de lekkerste kibbeling of geniet je van een uitgebreid arrangement terwijl je uitkijkt op de haven, de zee en het forteiland. 

4. Erfgoedwandeling Tussen kade en kanaal

Ontdek Oud-IJmuiden tijdens de wandeling Tussen kade en kanaal, die langs historisch en cultureel belangrijke plekken voert. Agnes de Boer en Marlenne Schrijver zetten deze wandeling uit. Op verschillende plekken in IJmuiden vind je borden met oude foto’s van die plek en korte uitleg. De route is te downloaden via Abellife of aan te schaffen bij diverse verkooppunten.

5. GHL-tip: Engelmunduskerk

In de achtste eeuw stichtte Willibrordus één van de oudste kerken van westelijk Nederland, de Engelmunduskerk. In de 14e eeuw gingen er verhalen rond over het water uit de Engelmundusbeek, die langs de kerk stroomde. Volgens de legende werd met het water wonderen verricht. In de Engelmunduskerk vind je nog verschillende grafkelders en zerken van voorname families, zoals de familie Brederode. De Engelmunduskerk organiseert regelmatig culturele evenementen en op zondag houdt de protestantse gemeente hier hun kerkdienst.

Reacties