Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Ontdek een deel van België, Baarle-Nassau

De grens van Nederland met België loopt niet netjes door één straat dwars door de stad, zoals wordt gedacht. Het ligt iets gecompliceerder. Baarle-Nassau ligt te midden van dertig enclaves, waarvan een deel van Baarle-Hertog, een deel van België en een deel van Nederland. De grens loopt kriskras door straatjes en wijken. Volg je het nog? 

1. Kris kras door Baarle-Nassau

Loop je nu in Nederland of België? Het antwoord hierop vind je aan de hand van de huisnummers. De Onbegrensde Grenzenwandeling voert je, onder andere, langs het gemeentehuis van Baarle-Nassau en het Sint Annaplein. Of kies voor een GPS wandeling in- of nabij Baarle-Nassau, zoals de route Landgoed Hoevens die langs grafheuvels, landgoederen en uitgestrekt natuurgebied gaat.

2. Grenzeloos fietsen

Rondom Baarle-Nassau zijn verschillende fietsroutes waar je de grens met Nederland en België regelmatig overschrijdt. VVV Baarle zette een aantal fietstochten op een rij, zoals de Chaamse Bossenroute, De Kolonieroute langs het Belse Lijntje. Een flinke route, die je gelukkig ook in etappes kunt nemen, is de Trappistenroute door Brabant en Vlaanderen. 

3. Smokkelen

De ligging van Baarle-Nassau maakt het bij uitstek een geschikte locatie voor heimelijke praktijken als smokkelen. VVV Baarle-Nassau ontwikkelde de leuke kinderspeurtocht Stiekem over de Grens, waar je speurt naar bijzondere locaties en ondertussen leuke opdrachten maakt. 

4. Ambachtelijke maal

Genieten van een heerlijke ambachtelijke maaltijd uit de Nederlandse of Vlaamse keuken of zin in een Baarles biertje? Stap dan eens binnen bij Restaurant Den Engel. Het restaurant heeft ook een hotel en reikt een aantal tips voor een leuk dagje uit aan.

5. GHL-tip: Kunst in bijenwas

Kunstenaar Frits Spies had, naast zijn functie als hulpkoster in Leeuwarden, de hobby knutselen met bijenwas. Maar dit betrof geen amateurswerk. Hij was meester in het gieten en versieren van manshoge kunstkaarsen met religieuze taferelen en mocht een aantal keer bij paus Johannes Paulus II op audiëntie. In het Kaarsenmuseum bewonder je zijn uitzonderlijke collectie religieuze gebeeldhouwde kaarsen.

Reacties