Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Ontdek de vele mogelijkheden van Goes

Over de oorsprong van de naam van Goes bestaan meerdere theorieën. Eén ervan is verwerkt in het wapen van de stad, waarop een witte gans staat afgebeeld. De gans verwijst naar de wilde ganzen die op Zuid-Beveland overwinteren en waar Goes mogelijk zijn naam aan zou danken.

1. GHL-tip: Maria Magdalenakerk

Het grootste monument van Goes en bepalend voor de skyline, is de Magdalena- ofwel Grote Kerk. Het imposante gebouw doet nog steeds elke zondag dienst voor de protestantse gemeente in Goes. Daarnaast is deze laatgotische kruisbasiliek ook regelmatig open voor bezichtiging en concerten.

2. Stadshaven Goes

Een waardevolle erfernis uit het verleden is de Stadshaven van Goes. Vroeger was het een belangrijke toegangsroute tot de stad, nu heeft het een recreatieve functie. Om de haven staan statige monumentale huizen en bouwwerken, zoals, de Stenen Brug en het historische Soepuus

3. Historisch Museum de Bevelanden

Klederdracht in Zeeland verschilde per eiland, religie en stand. Het bekendste voorbeeld van deze dracht is het Zeeuws meisje. Alles over klederdracht, de historie van Goes, schutterij en watersnoden zie je terug in Historisch Museum de Bevelanden. Kinderen speuren met nachtwacht, Hans de Gans, naar alle dieren die verstopt zitten in het museum. Ben je ouder dan 13 jaar, dan heeft het museum een game waar je je eigen avatar kiest en zo in de huid kruipt van historische figuren als Floris van Borselen of Wolfert de Baljuw.

4. Zilte route langs mosselen en oesters

Stap op de fiets voor een fikse tocht langs Nationaal Park De Oosterschelde en de Bloesem van Zeeland met de Zilte route langs mosselen en oesters. Arriveer je in Yerseke, dan moet je even langs de 19e -eeuwse oesterputten, die tot het Zeeuwse cultureel erfgoed behoren. 

5. Ambachtscentrum Goes

Alle ambachten verzameld onder één dak. In Ambachtscentrum Goes stap je is een klein dorpje op zich! Rondom een pittoresk marktpleintje zijn in karakteristieke oudhollandse pandjes verschillende ambachtslieden aan het werk met, onder andere, glas, weefgetouw, edelmetalen en hout. Het hele jaar door zijn er markten en (kinder)activiteiten. Het Ambachtscentrum is goed te combineren met een bezoek aan het nabijgelegen Milieu Educatief Centrum en de kinderboerderij.

Reacties