Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Ontdek de tradities van Woerden

Boerenmarktstad in het Groene Hart. Woerden houdt van tradities, zoals de Koeiemart en de Kaasmarkt. De historie van Woerden gaat terug tot in de Romeinse tijd. Tijdens opgravingen in het Romeins Castellum in 2012 werd één van de grootste vondsten gedaan. Archeologen vonden een 8e eeuws zwaard.

1. GHL-tip: Gebedswinkel en Weeshuis

Een winkel waar je niets kunt kopen. Best gek toch!? Niet voor de Gebedswinkel in Woerden. Hier ontmoet je elkaar, vind je een luisterend oor, of kom je even tot rust. Onbetaalbaar! Toch biedt de Gebedswinkel ook wel wat betaalbaars aan, zoals tweedehandskleding, een bakje koffie of een lekkere lunch. De Gebedswinkel is onderdeel van Weeshuis Woerden

2. Kaaspakhuis

Woerden kende in het verleden een levendige kaashandel, omdat er veel kaasboeren in de omgeving waren. Aan de Singel in Woerden vind je het historische Kaaspakhuis met proeflokaal. In het kaaspakhuis rijpt de ambachtelijke Reypenaarkaas van De Wijngaard Kaas familie. Het pakhuis bezoek je voor een rondleiding, of een lekkere proeverij.

3. Kasteel Woerden

Ooit bewoond door de Baljuw van het Land van Woerden, is het 600 jaar oude Kasteel Woerden nu vooral een locatie voor feesten en partijen. In het restaurant geniet je van heerlijke biologische streekprodukten, een high wine of een gezellige high tea.

4. Fietsen door de Romeinse tijd

Woerden kent een rijke Romeinse geschiedenis. Een leuke fietsroute, die meer laat zien over deze geschiedenis is de Romeinse Limes Kunstroute. Download de tocht op je smartphone en beluister bij elk kunstwerk dat je onderweg tegenkomt, wat de link is met de Romeinen en informatie over de kunstenaar en het werk. Bij de meeste locaties bekijk je ook een filmpje.

5. Het water op met de scheepsjongens

Relaxed dobberen op een bootje door Woerden, of naar Linschoten, Montfoort of Harmelen? Bij De Scheepsjongens huur je je eigen sloep en kies je uit één van de vaarroutes door natuur en pittoreske stadjes. De heren bieden ook diverse arrangementen, varen in combinatie met een activiteit. Denk aan een picknick voor onderweg, wandeling door de kruidentuin en boomgaard De Kievit in Harmelen, of een proeverij in De Koffietuin in Nieuwerbrug.

Reacties