Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Ontdek de scheepsbouw historie van Zaandam

Het wapen van Zaandam bestaat uit twee walvissen en verwijst naar de walvisvaart waar de plaats in de 17e- en 18e eeuw nauw mee was verbonden. In die tijd was Zaandam rijk aan scheepswerven werd het internationaal bekend vanwege de scheepsbouw. Zelfs zo bekend dat, groot liefhebber van schepen en zeilen, tsaar Peter de Grote een aantal keer naar Zaandam afreisde.

1. Czaar Peterhuisje

Hij verbleef zeven dagen in een nederig houten huisje en sliep in de bedstee van Smid Gerrit Kist. Het logeeradres van Tsaar Peter de Grote is onderdeel van Het Zaans Museum en staat bekend als Czaar Peterhuisje. In het Zaans Museum loop je door het Nederland van de molens, de kenmerkende groene houten huisjes en bekende namen als Albert Heijn en Verkade, die in Zaandam hun oorsprong hebben. In het Verkade Paviljoen ontwerpen kinderen hun eigen wikkel voor een chocoladereep en doen ze reuk- en smaakproefjes.

2. Zaanse Schans

Geen museum, maar een wijk in Zaandam, dat door de enorme toeloop aan toeristen een ware openluchtattractie is geworden. De Zaanse Schans werd in de jaren ’60 behouden van sloop en kreeg het predikaat reservaat. Gelukkig maar, want hier vind je nog historische pak- en woonhuizen, waar nu kleine ambachtelijke musea in gevestigd zijn. Bekijk de Zaanse Schans eens vanaf het water en boek een rondvaart! Wil je de Zaanstreek actief bewonderen? Kies dan voor een compact rondje langs molens, kerkjes en polders met deze fietsroute.

3. Wandelen door de Zaanstreek van Claude Monet

Impressionist Claude Monet was zo onder de indruk van de Zaanstreek, dat hij er een reeks schilderijen aan wijdde. Een mooie wandeling van twee uur, die langs de locaties en monumenten die Monet schilderde voert, is de Monet Rondwandeling. De wandeling brengt je ook bij het Monet Atelier, waar 25 reproducties van de Zaanse Monetschilderijen hangen.

4. Heemtuin

Middenin de drukke stad vind je een oase van rust. In de Heemtuin loop je tussen wilde planten uit verschillende delen van Nederland, langs kronkelige paadjes en prachtige orchideeën. Voor een ontspannen kopje thee of koffie kun je terecht de theetuin. In de zomermaanden zijn er diverse rondleidingen.

5. GHL-tip: Onder het genot van een bakkie

In het kleinste koffietentje van Zaandam vind je Jemuel Lampe. In zijn Koffiefabrique kun je niet alleen terecht voor een bakje koffie voor het lichaam, maar ook voor de ziel.  De Koffiefabrique is een inspirerende ontmoetingsplek en stimuleert de lokale gemeenschap en biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans een opleiding te volgen tot barista of koffiebrander.

Reacties