Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Ontdek de recreatieve mogelijkheden van Beekbergen

Op de rand van de Veluwe ligt Beekbergen, op een stuwwal die overgaat in de IJsselvallei. Beekbergen dankt zijn naam aan de Oude Beek, de enige natuurlijke beek van Oost Veluwe. De omgeving van Beekbergen is groen en weids en biedt talloze recreatieve mogelijkheden. Het is geen wonder dat Beekbergen rijk is aan campings, vakantieparken en hotels. 

1. Loenermarkroute

Een rondje langs kasteel Ter Horst, Ereveld Loenen en De Woeste Hoeve fiets je met de Loenermarkroute. Stuk voor stuk zijn de bezienswaardigheden onderweg reden om even af te stappen en aan te doen. Kasteel Ter Horst ligt verscholen in de bossen van Loenen en staat op een landgoed dat maar liefst 30 hectare beslaat. Op Nationaal Ereveld Loenen liggen de graven van vierduizend Nederlanders die slachtoffer zijn geworden van WO II. Herberg de Woeste Hoeve is een ideale locatie om even te genieten van een bakje koffie of een heerlijke lunch. De locatie herbergt naast de eetgelegenheid ook veel historie, die teruggaat tot de middeleeuwen.

2. Ruitersmolen

Vanaf het einde van de 16e eeuw ontwikkelde zich de papierindustrie op de Veluwe. Het stromende water uit de sprengen werd gebruikt om watermolens aan te drijven. De Ruitersmolen is regelmatig open voor demonstraties en uitleg over de Industriële Papiergeschiedenis. Ook bijzonder leuk voor kinderen: schep je eigen papier op ambachtelijke wijze!

3. Oude Dorpskerk

Deze kerk is met recht een oudje te noemen. De Oude Dorpskerk stamt uit de 15e eeuw en kwam tot stand na de verbouwing van de vroeg-gotische kerk die al van de 12e eeuw dateert. Het gewelf van de kerk is voorzien van prachtige schilderingen en het orgel is een geschenk van koning Willem I. De kerk doet dienst voor de PKN-gemeente.

4. Bosgebied Bruggelen

Wil je een afwisselende omgeving waar je heerlijk de benen strekt of een actief rondje op de mountainbike peddelt. Ga dan eens naar Bruggelen. Het landschap varieert van loof- en naaldbos tot kleine heideveldjes. In het bos liggen nog enkele grafheuvels en een Vlaamse schuur. Opmerkelijk zijn de twee Noorse huizen, waarvan één voorzien van een arboretum, met meer dan vijftig exotische bomen. Met een beetje geluk zie je nog een hert voorbijspringen.

5. GHL-tip: Het Hoogeland

Met een werkplaats, hoveniersbedrijf, boerderij, kwekerij, drukkerij, kaarsenmakerij is Hoogeland niet zomaar een tuincentrum. Al meer dan honderd jaar biedt het Hoogeland opvang voor kwetsbare mensen die met persoonlijke aandacht, zorg en scholing naar passend werk worden begeleid. In het tuincentrum worden veel producten verkocht die zelf zijn gekweekt of gemaakt. Buiten vind je de modeltuinen, ontworpen door beroemde architecten en onderhouden door bewoners van zorginstelling Het Hoogeland zelf.

Reacties