Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Ontdek de hoofdstad Amsterdam

Mokum is de Hebreeuwse benaming voor Amsterdam. Het betekent ‘plaats’ of ‘stad’. Amsterdam dankt zijn naam aan de ligging bij een, in de dertiende eeuw aangelegde, dam in de Amstel. In de Gouden Eeuw groeide de stad uit tot een van de belangrijkste haven- en handelssteden van de wereld. Amsterdam is een stad met internationale allure, bomvol bezienswaardigheden, gezellige straatjes en statige grachtenpanden.

1. GHL-tip: Amsterdam Centraal

Ga je naar Amsterdam, dan is de trein veruit het meest ontspannen vervoersmiddel om mee te reizen. Je stapt middenin het centrum uit. Loop niet gelijk weg, maar neem even de tijd om dit fantastische monument uit 1881 te bekijken. Met twee torens aan de zijkant wilde architect Pierre Cuypers het Centraal Station het aanzien van een stadspoort geven. Vanwege alle luikjes en kleine ramen doet het denken aan een klooster. Het station heeft ook wel de bijnaam ‘Kathedraal’. Niet verwonderlijk, aangezien Cuypers in de eerste plaats een architect van kerken was. De koninklijke wachtkamer kun je bezichtigen of wandel de kunstroute.

2. Rijksmuseum

Ook van de hand van architect Pierre Cuypers, is het schitterende Rijksmuseum. In 1885 opende het museum op de huidige locatie voor het eerst zijn deuren en biedt inmiddels onderdak aan duizenden historische, maar ook moderne wereldberoemde werken. Uiteraard loop je niet voorbij aan het grootste werk van Rembrandt, de Nachtwacht en het Melkmeisje van Johannes Vermeer. Maar je waant je ook in de 18e eeuw als je de Haarlemse Ontvangstkamer inkijkt. De Cuypersbibliotheek is de grootste en oudste kunsthistorische bibliotheek van Nederland. Ga je samen met de kinderen? Dan zijn er speciale familierondleidingen, inclusief een leuke audiotour ingesproken door Freek Vonk.

3. Rondvaart grachten

De Amsterdamse grachtengordel behoort tot UNESCO werelderfgoed. Amsterdam en zijn grachten op een unieke manier ervaren? Maak dan eens een rondvaart met één van de vele rederijen die Amsterdam rijk is. Deze kun je vooraf reserveren, maar ook ter plekke boeken.

4. Nemo

Een museum waar wetenschap en technologie samenkomt is NEMO Science Museum. Behalve bijzonder leerzaam, is NEMO bovenal boeiend, spannend en leuk! Hier experimenteer je zelf met licht, geluid, elektriciteit en zwaartekracht. Bij Science Live kun je je opgeven om als proefpersoon mee te doen aan innovatief onderzoek. Kinderen worden uitvinder in de Werkplaats en doen scheikundige proefjes in het Lab. 

5. Madame Tussauds

Sta oog in oog met Nelson Mandela, het koningspaar of één van je muziekhelden bij Madame Tussauds. Op een prominente locatie op De Dam bekijk je de nog steeds groeiende collectie wassenbeelden. Het blijft niet bij kijken alleen in dit museum. Poseer in de lijst met de Mona Lisa, mix met DJ Tiësto of stap aan boord van de Black Pearl.

Special: Kerst in Amsterdam

Met overal in de stad kerstlichtjes, kerstbomen, gezellige kerstmarktjes, snert en chocolademelk maakt Amsterdam zich klaar voor een vrolijke Kerst en een feestelijk Oud & Nieuw. Bezoek Amsterdam in deze bijzondere tijd!

Kerststallenverzameling

Bert Hilhorst is een verwoed kerststallenverzamelaar. Na dertig jaar verzamelen heeft hij er zeker vijfhonderd. Deze kerststallententoonstelling bekijk je vanaf 17 december in de Hofkerk tentoongesteld. Bert vertelt alles over zijn verzameling in de uitzending van Geloof en een Hoop Liefde op maandag 19 december!

Winters sprookje

Dompel je onder in nostalgie tijdens het winterse festival Ice Village op het Museumplein. Met gezellige kerstkraampjes, winterse versnaperingen en een ijsbaan. Geloof en een Hoop Liefde is ook aanwezig op dit event! Op 20- en 27 december staat de GHL-bank op de ijsbaan.

Kerstboom op de Dam

Ieder jaar staat traditiegetrouw een grote Kerstboom op de Dam. Deze ruim 20 meter hoge boom staat voor het Koninklijk Paleis en is versierd met ruim 40.000 lampjes. In de uitzending van Geloof en een Hoop Liefde op 19 december is er speciale aandacht voor deze kerstboom!

Lichtfestival

Dit festival verbindt de wereld van kunst en wetenschap. Vaar of wandel door een bijzonder verlicht Amsterdam tijdens het Amsterdam Light Festival. De nieuwste lichtinnovaties verlichten de historische panden langs de grachten. Dit jaar werpt het festival een bijzonder licht op de thema’s architectuur en natuur.

Reacties