Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Ontdek de geheimen van Sittard

Sittard heeft Limburgse vlaai, carnaval, een historische binnenstad, prachtige kerken, geheime tuinen en nabijgelegen kastelen. En Toon Hermans natuurlijk. Meer dan genoeg voor een dag, of weekend, vermaak. 

1. Toon Hermans

In 2016 viert Sittard 100 jaar Toon Hermans. In deze stad is de cabaretier, zanger en dichter geboren en getogen. Op jonge leeftijd schreef hij zijn eerste revue en later werd hij bekend in carnavalskringen. Hij werd op slag landelijk bekend met zijn ‘Onemanshow’. De Toon Hermans wandeling neemt je mee door zijn leven in Sittard.

2. Vakwerk

Kijk eens rond bij Vakwerk Sittard, dé locatie waar je kunt genieten van een heerlijk kopje koffie, terwijl je lekker kunt grasduinen in een groot, gevarieerd aanbod van ludieke producten van kunstenaars, kleine/startende ondernemers en webshophouders die zich op een originele manier willen presenteren.

3. Fietsen langs kastelen

Net buiten Sittard ligt de prachtige kastelenroute die voert langs de mooiste historische bouwwerken van de regio, zoals Kasteel Grasbroek, kasteel Holtum en kasteel Limbricht. Stop tussendoor even voor een kop koffie bij Koffiehuis het IJzerenbos.

4. GHL-tip: Bezinning

Op zoek naar bezinning, stilte, gebed of gewoon nieuwsgierig naar het gebouw? De basiliek van Onze Lieve Vrouwe van het Heilig Hart is in combinatie met het Mariapark dagelijks te bezoeken. Ook de St barokke St. Michielskerk, met zijn imposante altaar, uit 1659 is een bezoek waard. De beeldende kunst in de kerk staat helemaal in dienst van de katholieke reformatie.

5. GHL-tip: Geheime tuinen

Weinig mensen weten dat Sittard heel veel onbekende groene oases heeft midden in de stad! Ontdek dit verborgen stadsgroen via de route langs de Geheime Tuinen van Sittard zelf, of loop mee met de rondleiding die elke eerste zaterdag van de maand om 11.30 uur start bij Jardin d’Isabelle.

Reacties