Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Ontdek de bezienswaardigheden in Nieuwegein

In de jaren ’60 en ’70 trokken veel mensen vanuit de stad naar omliggende dorpen. Zo ontstond er grootschalige woningbouw tussen de voormalige dorpen Vreeswijk en Jutphaas. Met een verwijzing naar de nederzetting ‘Geyne’ die er in de middeleeuwen stond, werd in 1971 Nieuwegein geboren.

1. Schippersdorp Vreeswijk

Gidsengroep Vreeswijk bestaat uit reisleiders Jaap Boersema en Rina Copier. Zij geven rondleidingen door het voormalig schippersdorp Vreeswijk. Jaap is ook schipper van de Olympia en organiseert vaarvakanties voor families of kleine groepen.

2. Wijnen in Fort Jutphaas

Fort Jutphaas is als eerste verdedigingsfort van de Hollandse Waterlinie gebouwd in 1820. Sinds 1959 doet het fort dienst als wijnhandel en horecabestemming. Hier vinden regelmatig wijnproeverijen en kookworkshops plaats of kun je terecht voor een goed glas (of fles) wijn en lekkere hapjes.

3. Historie van de binnenvaart

Een museum die alles over de historie van de binnenvaart vertelt is Museumwerf Vreeswijk. Kijken begint al in de entree. Hier zie je hoe het schippersdorp Vreeswijk er vroeger uit zag. Welke schepen waren er en hoe werden ze gebouwd? In de expositieruimte word je op een interactieve- en educatieve manier meegenomen door de geschiedenis van de scheepvaart. Buiten in De Roef vertellen schippersvrouwen hun verhaal in het oude schippersverblijf. Ook liggen een aantal schepen ter restauratie en bezichtiging in de Werkende Werf.

4. Fietsen en skaten

Lekker op de fiets langs kastelen of water, of kies je voor een rondje historisch Nieuwegein? Gemeente Nieuwegein heeft een aantal fietsroutes op een rij gezet. Wil je op een ludieke manier door het rivierenlandschap van Nieuwegein? Daar heeft de gemeente een leuke skateroute voor uitgezet!

5. Vroeger en Toen

Het was de tijd van grote gezinnen, wasdag, verzuiling en levertraan. In het museum Vroeger en Toen herleef je de Jaren ’50 en ‘60 in Nederland. Pauline Baars en Rob Koerse nemen je mee in hun, uit de hand gelopen, verzameling in een eigengebouwde kruideniersmuseum en retro schoolklas. Het museum is op afspraak te bezoeken.

Reacties