Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Ontdek Amstelveen, de tweede groene stad van Nederland

Groen, ruimtelijk en even buiten de drukte van Amsterdam. Redenen waarom Amstelveen bij uitstek een geschikte uitvalsplek voor welgestelde Amsterdammers in de 17e en 18e eeuw. Amstelveen is de tweede groenste stad van Nederland, en biedt volop recreatiemogelijkheden.

1. Buitenplaats

De welvaart uit de 17e eeuw zie je nog terug in enkele buitenplaatsen die Amstelveen rijk is. Wester-Amstel is er één met een veelbewogen geschiedenis. Inmiddels doet het huis dienst als kantoor van Groengebied Amstelland, maar je kunt vrij wandelen in het park dat een aantal tuinen, majestueuze lanen en intieme wandelpaden bevat. Ook zijn hier met regelmaat exposities, huisconcerten en schilderworkshops voor kinderen. De fietstocht Rond de Amstelroute komt direct langs de buitenplaats en brengt je onder meer langs boerenhoeven en riviergezichten.

2.   COBRA museum

Copenhagen, Brussel, Amsterdam vormen samen de kunststroming CoBrA, met bekende kunstenaars als Karel Appel en Corneille. De kinderlijke manier van schilderen was een uiting van protest tegen de regels van de kunstacademie en stond voor expressie en ongedwongen kunst. Het CoBrA museum voor moderne kunsten toont het erfgoed van deze revolutionaire stroming. In het speciale kinderatelier leven kinderen zich uit met penseel en verf en volwassenen kunnen deelnemen aan speciale workshops.

3. Actie in het Amsterdamse Bos

Wandelen, fietsen, picknicken? Het kan hier allemaal. En veel meer! Het Amsterdamse Bos is een verzamelplaats van uiteenlopende activiteiten. Je kan hier alle kanten op. Steek je handen uit de mouwen en help de boer op de Geitenboerderij Ridammerhoeve, waar je ook terecht kunt voor biologische producten én natuurlijk geitenkaas, -melk, -ijs. Ben je hier al op tijd, ga dan in het restaurant eens ‘ontbijten met de geiten’.

Een wandeling in het Amsterdamse Bos brengt je langs verschillende kunstwerken. Op diverse locaties geniet je van vaste- en wisselende tentoonstellingen. Daarnaast heeft het Bos een openluchttheater waar je in de zomermaanden vermaakt wordt met theater en muziek. 

4. Jij bent de kapitein!

Wil jij de kapitein zijn op je eigen schip? Kom dan naar Miniportworld en kies je eigen vaartuig. Houd wel goed je kompas in de gaten, voor je het weet ga je de open zee op. Aye, aye, Captain!

5.  GHL-tip: Wijngaard de Amsteltuin

Een wijngaard waar plezier en gezondheid centraal staan. De Amsteltuin wordt onderhouden door een hechte groep vrijwilligers en biedt naast wijnen, ook traditionele wijnazijn en tomatenchutney. Met een achtergrond in de zorg startten initiatiefnemers Jan Schake en Tieke Roosen de wijngaard als dagbesteding voor ouderen voor senioren die een zinvolle invulling willen geven aan hun dag en senioren met beginnende dementie, Parkinson en andere beperkingen.

Reacties