Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Ontdek Alphen aan den Rijn

Het laat zich raden dat deze stad veel te danken heeft aan de ligging aan het water. In de zeventiende eeuw kwam Alphen aan den Rijn (toen Alphen) tot bloei en was een pleisterplaats voor postrijders en handelsverkeer over water en land. Rivier de Gouwe werd in de jaren dertig van de vorige eeuw verbreed om de scheepvaartverbinding tussen Amsterdam en Rotterdam te verbeteren.

1. Op avontuur door de geschiedenis

Een spannende reis door de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen maak je in het Archeon. Ontdek hoe de jagers leefden, leer boogschieten, vaar mee in een boomstamkano, of aanschouw een heus gladiatorengevecht. Dit museum is voor iedereen die geschiedenis op een actieve manier ontdekt en niet terugdeinst voor een beetje avontuur. 

2. Zie ze vliegen

Ontstaan in de achtertuin van landgoed Ten Rhijn in 1950 en inmiddels uitgegroeid tot officiële dierentuin met meer dan tweehonderdzestig verschillende vogels. In het Vogelpark Avifauna zie je ze vliegen! Stap van de Filipijnse jungle in het moeras van Pantanal en bewonder de Toekan en de Neushoornvogel. Even verderop wandel je in China, met kraanvogels, mandarijneenden en rode panda’s. Elk werelddeel is vertegenwoordigd in dit park. Er zijn verschillende vogeldemonstraties en je kunt een kijkje nemen bij het voeren van de pinguïns. Daarna even lekker uitfladderen in de speeltuin. Ook leuk: combineer een bezoek aan het Avifauna met een rondvaart.

3GHL-tip: Schoutenhuis

Niet alleen een prachtig monumentaal pand in hartje centrum, maar ook nog eens heel erg leuk om hier een hapje te eten of een drankje te doen! Het Schoutenhuis stamt uit 1640 en heeft sinds 2007 ook een maatschappelijk doel. Hier krijgen mensen met een licht verstandelijke beperking een volwaardige werkplek. Dompel je in enthousiasme en warmte en geniet van de sfeer en de heerlijke producten!

4. GHL-tip: Remonstrantse kerk

De voormalige synagoge in de Samuel Aardewerksteeg doet al geruime tijd niet dienst als Joodse ontmoetingsplek, maar is in beheer van de Remonstranten. Elke eerste zaterdag van de maand staan de deuren van de Remonstrantse kerk open voor iedereen. Je kunt het oorspronkelijke interieur dan bezichtigen. Er staan gidsen klaar om iets te vertellen en vragen te beantwoorden over het gebouw, haar geschiedenis en de remonstranten.

5. De Eendracht

Aan de Oude Rijn, in de buurtschap Gouwsluis staat korenmolen De Eendracht. Hier wordt elke zaterdag ‘Oude Bram’ aangezwengeld om het maalproces van het koren in gang te zetten. In de bijbehorende winkel kun je terecht voor een groot scala aan broodmeel, cake- en pannenkoekmixen.

Reacties