Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Neem eens de afslag in Houten!

Houten. Voor duizenden forenzen niet meer dan een knooppunt van de A12 en de A27. Maar Houten is veel meer dan dat. Rijd er eens een keer niet aan voorbij. Neem de afslag en huur een fiets! Voor je het weet trap je door een landschap van fruitboomgaarden en een historie die tot wel 4000 jaar teruggaat!

1. Trap ‘m an!

Houten draagt de titel ‘Fietsstad van Nederland’. Het behoort tot de kopgroep van Nederlandse plaatsen waar inwoners vaker op de fiets dan in de auto stappen voor korte ritjes. Toeristisch Recreatief Archeologisch Project (TRAP) combineerde cultuur, geschiedenis en recreatie in een leuke fietsroute van 35 kilometer. De route voert langs 24 archeologische vindplaatsen, waardevolle watergangen en pleinen, en monumentale bouwwerken. De TRAP route loopt door Houten en het buitengebied van ’t Goy, langs het fraaie landgoed van Kasteel Wickenburgh, Fort Honswijk en natuurgebied het Eiland van Schalkwijk. Het boekje ‘Houten. Het kasteel, de put en het paard’ met daarin de fietsroutebeschrijvingen is te koop bij de Gemeente InGang, Onderdoor 25. Daar kun je ook de gratis TRAP-fietskaart krijgen.

Download hier de audiotour van de fietsroute.

2. Struinen door de natuur met je (klein)kinderen

Samen de natuur ontdekken en op speelse wijze leren over de dieren en planten in de omgeving doe je op het Natuurpad. Op de Keercamp, naast de speeltuin en de kinderboerderij van de Buitenwereld, heeft NME (Natuur Milieu en Duurzaamheid) Houten een natuurpad aangelegd. Hier kun je spelenderwijs de natuur ontdekken of gewoon een ommetje maken. Op de site van NME Houten kun je een kleurenfolder van het natuurpad met een plattegrond en opdrachten voor de kinderen downloaden zodat het wandelingetje nog leuker wordt!

3. Hommeles in Houten

Stichting Houtens Brouw Collectief is een initiatief van brouwers Jan Ausems, Jos Eberson en Kees Volkers. De mannen brengen sinds 2013 hun eigen bieren op de markt onder de naam Brouwerij Hommeles. Elke eerste zaterdag van de maand is de brouwlocatie van HBC, Houtzagenmolen De Ster, open voor publiek. De molen is ook locatie voor zaagdemonstraties en rondleidingen

4. Knotploeg

Knotten. Niet die op je hoofd, maar aan de bomen. Elke tweede zaterdag van de maand gaat de knotploeg van de Milieuwerkgroep Houten aan het werk bij een boerderij om bomen te knotten. Al het benodigde gereedschap als handzagen, hiepjes, takkenscharen, ladders, kruiwagens, handschoenen en veiligheidshelmen, is aanwezig. Het terrein is nat en daardoor soms glad. Zorg voor stevige laarzen en kleding die vuil mag worden. Het knotten is altijd gezellig. Bovendien is het ook een mooie gelegenheid om eens in een boerderij te kijken. Koffie, lunch en thee wordt verzorgd op de deel van de boerderij. Neem wel zelf je eigenlunchpakketje mee. Voor soep, koffie en fris zorgt de knotploeg. 

5. GHL-tip: ‘Bestemming’ tijdens Cultuurnacht Houten

Een veelzijdig muzikaal en cultureel festival vol gratis optredens is de jaarlijkse Cultuurnacht Houten. De elfde editie vindt plaats op 25 maart 2017 en heeft als thema ‘Bestemming’. Het evenement speelt rond het Plein in het Oude Dorp en in Theater aan de Slinger. Op diverse locaties in het dorp vind je kunstexposities. Verscheidene restaurants bieden die avond een speciaal Cultuurnacht-diner.

Reacties