Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Kom naar Leerdam, de glasstad

De bekendste producten uit deze stad zijn glas en kaas. Leerdam ligt aan rivier de Linge in de Vijfheerenlanden. De streek dankt zijn naam aan de heren Van Arkel, Ter Leede, Hagenstein, Everdingen en Vianen. In 1284 namen zij gezamenlijk maatregelen tegen wateroverlast vanuit de Betuwe.

1. Glasstad Leerdam

Glasblazen is een ware kunst. Dit ervaar je in zowel het Nationaal Glasmuseum als de Kristalfabriek van Royal Leerdam Crystal. Hier zie je vakmensen van dichtbij aan het werk. Wil je zelf glasblazen? Tijdens een workshop in het Nationaal Glasmuseum ga je zelf aan de gang met glas.
Een wandelroute in het teken van glas is de Cochius-excursie. Deze route leidt langs glazen kunstobjecten en plekken die herinneren aan de man die de glasfabriek in de twintigste eeuw wereldfaam bracht, dhr. P.M. Cochius. Stads- en natuurwandeling de Glaskunst en Beeldentuinroute start in het historische centrum van Leerdam en voert je langs Beeldentuin Land en Beeld en fruitboomgaarden.

2. Aqua-Zoo

Sta oog in oog met zeesterren, anemoonvissen, schildpadden, haaien en gifkikkers. In Aqua Zoo duik je onderwater en beleef je flora en fauna uit verschillende werelddelen. De dierentuin biedt veertig aquaria met meer dan honderd soorten tropische zeedieren.

3. Langs de Linge

Een flinke fietstocht, die je ook in etappes kunt aandoen, is de Lingeroute. De rivier leidt je langs tal van bezienswaardigheden, zoals Fort Asperen, Uilen- en dierenpark De Paay en landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Onderweg trakteer je jezelf op een hapje en drankje bij Thee- en Koffieschenkerij De Uitspanning en sla je zelfgepluk fruit in bij De Hoenderik.

4. Rondvaart op de Linge

Ontdek Leerdam vanaf het water. Gelegen aan rivier de Linge is Leerdam bij uitstek geschikt om per boot te bewonderen. Rederij Leerdam verzorgt diverse rondvaarten in- en om het oude centrum, langs de oude stadswallen, de Kristalfabrieken en de middeleeuwse huisjes van Heukelum.

5. GHL-tip: Hofje van Mevrouw van Aerden

Gebouwd in 1770 op de grond waar ooit het Kasteel van Leerdam stond, staat het Vrouwenhofje van Mevrouw van Aerden. Maria van Aerden richtte het Hofje op voor Protestantse dames uit haar familie. Het Hofje wordt nog steeds bewoond, maar herbergt daarnaast kunstwerken van, onder andere, Frans Hals en een collectie 18e eeuws miniatuurzilver. Zowel de Raadszaal als Trouwzaal van Gemeente Leerdam bevinden zich in het Hofje. De buitentuin bevat een boomgaard met fruitbomen, moestuin met vergeten groenten en kruidentuin.

Reacties