Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Kom naar het vissersplaatsje Arnemuiden

Als de klok van Arnemuiden, Welkom thuis voor ons zal luiden, Wordt de vreugde soms vermengd met droefenis, Als een schip op zee gebleven is”, gaat over de klokken, met de namen Jezus en Maria, die in de oude kruiskerk van Arnemuiden hingen. Inmiddels is de oude kerk vervangen voor een nieuwe. Maar de klokken kregen opnieuw een plekje in de nieuwe kerktoren en luiden tot op heden nog dagelijks.

1. ’t Uusje van Eine
Het vissersplaatsje Arnemuiden, gelegen op het schiereiland Walcheren vierde in de 15e- en 16e eeuw hoogtijdagen. Schepen konden makkelijk aanleggen in Arnemuiden, waardoor de haven uitgroeide tot één van de belangrijkste Zeeuwse havens. De geschiedenis van Arnemuiden wordt zichtbaar in het Museum Arnemuiden, waar je rondstruint in het 19e eeuwse ‘Uusje van Eine’. De Historische Scheepswerf van Arnemuiden toont een maritieme tentoonstelling over de Hollandse boot en op de bovenverdieping vind je de traditionele klederdracht. Van april tot oktober bezoek je de nabijgelegen Historische Scheepswerf Meerman

2. Rondje Veere, Middelburg, Arnemuiden

Rust, ruimte en niet bang voor een zuchtje wind? Stap dan eens op de fiets voor een rondje door de Zeeuwse polders. Een mooie tocht met veel bezienswaardige plekken is de route Veere, Middelburg, Arnemuiden, die langs de molens De Koe en De Koning leidt.

3. Stappen door stad en grasland

Leer Arnemuiden te voet kennen met de Groene wandeling die langs, onder meer,  de Historische Scheepswerf, Molen Nooitgedacht en het Hertenkamp leidt. Kies je voor een flitsbezoekje, dan is de korte Stedelijke wandelroute een leuke manier om het vissersdorpje te bewonderen. De route gaat langs de Westwal, de meerpalen en de markt met bijbehorende kerk. Wil je een wat steviger route door graspaden en de weidsheid van de polders, pak dan de route van de Groene Wissel Arnemuiden.

4. Garnalen

Arnemuiden maakte naam met de garnalenvisserij. Uitstekende locatie om ze hier ook te nuttigen! Voor garnalen en andere (vis)gerechten kun je terecht aan het Veerse meer, bij Restaurant Oranjeplaat. 

5. GHL-tip: Dorpskerk

Sinds 1518 slaan vanuit deze kerktoren nog ieder half uur de bekende klokken van Arnemuiden. Twee keer is de kerk afgebroken en weer opgebouwd. De geschiedenis van de Hervormde kerk in Arnemuiden gaat terug tot 1505, toen de Kapel van Sint Maarten hier verrees. De kruiskerk die 1564 in de plaats van de kapel kwam, bleek na enige tijd weer te groot en werd gesloopt. In 1858 werd de eerste steen gelegd van de huidige kerk. Na grondige verbouwingen en renovaties in 2001 stuitte men op iets bijzonders. Een aantal grafzerken uit 1600 lagen verborgen onder de betonnen vloer. Drie van deze grafzerken kregen een prominente plek in de vloer voor de preekstoel. In de toren van de kerk hangt een bijzondere astronomische klok uit de 16e eeuw, die de getijden weergeeft.

Reacties