Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Kom naar Goeree-Ouddorp, de badplaats van Nederland

Een veelgehoorde misvatting van Goeree-Overflakkee is dat het in Zeeland ligt. “Fout!”, zegt de Goeree-Overflakkeese inwoner, “Wij wonen in Zuid-Holland!” Dat je het even weet. Ouddorp is het één na grootste dorp op het eiland, met een bijzonder landschap (schurverlingenlandschap) doordat zandwallen als erfafscheiding zijn gebruikt. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het toerisme hier pas goed op gang. Met het Grevelingenmeer, Haringvliet en Brouwersdam werd Ouddorp in 2007 verkozen tot beste badplaats van Nederland.

1. Water

Ben je fanatiek watersporter, dan móet je naar de Brouwersdam. Het is één van de mooiste en bekendste (kite)surfspots van Europa en heeft diverse jachthavens en zeilscholen. Wil je iets meer achterover leunen, dan zijn er jaarlijks tal van (muziek)evenementen op de Brouwersdam, waaronder één van de bekendste, Concert at Sea.

2. Puzzelen op de fiets

Dol op puzzelen én wandelen? Combineer dit met de GPS-fotopuzzeltocht, die je te voet of op de fiets aflegt. Ook leuk voor kinderen. Ben je jonger dan 12 jaar en los je de puzzel op? Dan mag je een leuke verrassing uitzoeken.

3. Haven Stellendam

Voor de vroege vogel is Haven Stellendam the place to be. Elke vrijdagochtend, in alle vroegte, komen de vissersschepen binnen. En als je er dan toch bent, voeg je dan bij de rondleiding op de visafslag en door de Stellendamse haven.  Haal daarna een lekker visje bij Viswinkel Poisson & Cuisine.

4. Ritje met de tram

De NV Rotterdamse Tramweg Maatschappij (RTM) doet allang geen dienst meer als vervoer tussen  de Zuid-Hollandse eilanden en Schouwen-Duiveland. Maar hij rijdt nog steeds tijdens speciale evenementen. Combineer een ritje met het RTM-museum, of maak een combitocht met een rondvaart op het Grevelingenmeer!

5. GHL-tip: Mèkkerstee

De charme van het boerenleven vind je op geitenboerderij De Mèkkerstee. De zorgboerderij in Ouddorp biedt mensen met een licht verstandelijk handicap of psychosociale problemen een zinvolle dagbesteding. Er wonen inmiddels ruim 650 geiten op de boerderij, waarvan de melk gebruikt wordt voor bereiden van onder andere ambachtelijk ijs en biologische kaas, die je in de bijbehorende landwinkel koopt. Naast geiten wonen er ook kippen, cavia’s, paarden en een varken. Dit samen met de speeltuin maakt het voor kinderen een ultiem dagje uit op de boerderij. Klaar met spelen en dieren knuffelen? Sluit de dag dan af in het bijbehorende pannenkoekenrestaurant!

Reacties