Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Kom kaas eten in Alkmaar

Als je ervan houdt, haal je hier je hart op! Kaas en Alkmaar zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In het hoogseizoen vindt wekelijks de traditionele kaasmarkt op het Waagplein plaats en er is een heus Kaasmuseum. De Alkmaarder heet in de volksmond niet voor niets ‘kaaskop’.

1. Say cheese!

De Alkmaarse kaasmarkt is al ruim vier eeuwen een traditie. Sinds 1939 is Alkmaar de enige stad  die nog kaas verhandelt op traditionele wijze. Van april tot september vertonen de kaasdragers elke vrijdag vanaf 10.00 uur hun kunsten op het Waagplein.

Krijg je geen genoeg van kaas, bezoek dan het, aan hetzelfde plein gelegen, Kaasmuseum in het monumentale Waaggebouw. 

2. Kaeskoppenstad

Pas op voor de Vliegende Hollander en de Ganzenfanfare! In het oudste wijkje van Alkmaar, d’Oude Stad, word je teruggeworpen naar het Alkmaar van de 16e eeuw tijdens het tweedaagse evenement Kaeskoppenstad. Je ruikt de geuren van weleer (niet altijd even fris) en proeft de smaken van eeuwenoude recepten. Wandel door de straatjes waar oude ambachten herleven, en geniet van ontelbaar veel muzikale- en theateracts. 

3. Routes binnen handbereik

Fietsen en wandelen met een onhandzame kaart die alle kanten opwaait en die je nooit meer zo netjes terugvouwt als toen je ‘m voor het eerst opensloeg. Aan elke haar een zweetdruppel. Dat kan anders! Veel Nederlandse gemeenten werken inmiddels met digitale routes, die je met één druk op de knop op je telefoon benaderd. Gemeente Alkmaar ontwikkelde samen met de VVV diverse routes voor de wandel- en fietsliefhebber, die je met de AbelLife route app vindt.  Kies uit een grote variatie aan stadwandelingen, fietstochten en zelfs vaartochten. Denk aan de natuurfietstocht ‘Bollen en Duinen’, of de 'Culturele Ontdekkingstocht' langs vissers, kunstenaars, monniken en molenaars. Ontdek in anderhalf uur het historische Alkmaar met de stadswandeling of maak kennis met bijzondere kunstobjecten, gedichten en andere creatieve uitingen met de ‘Kunst op straat-route’.

4. Kinderboerderij

Op een oude boomgaard staat al ruim 30 jaar kinderboerderij De Rekerhout. Hier aai je de geitjes en kun je heerlijk ravotten. Bezoek daarnaast ook het educatief centrum in de boerderij en ontspan aansluitend met een lekker bakkie in het theehuis.

5. GHL-tip: Alkmaarse Synagoge

Bijna 68 jaar nadat de joodse bevolking op transport werd gezet naar de vernietigingskampen is de Alkmaarse synagoge op woensdag 23 december 2009 teruggekeerd in joodse handen. Hier vind je onder andere een grote herdenkingssteen voor alle Joden uit Alkmaar die zijn omgekomen tijden WOII.

Reacties