Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Kom het stedelijk karakter van Drachten ontdekken

Hoewel het nooit stadsrechten heeft gekregen, heeft Drachten wel een echt stedelijk karakter. Het aanbod van winkels, musea en horeca is goed vertegenwoordigd. De groei van Drachten kwam in de jaren ’50 pas echt goed op gang, met de komst van de Philipsfabriek. De geschiedenis van de plaats gaat echter veel verder terug. Dit zie je terug in de vele monumentale en historische gebouwen.

1. GHL-tip: Karmelklooster

Hier woonden en leefden tot 1993 de zusters van de Karmelietessen, een rooms-katholieke bedelorde die collectieve armoede belijdt. Het Karmelklooster is naar middeleeuws voorbeeld ontworpen, met een binnentuin en een grote ommuurde slottuin. Tegenwoordig is het klooster accommodatie voor bruiloften, conferenties en culturele evenementen. Bijzonder: je kunt ook overnachten in één van cellen van de zusters.

2. Museum Dr8888

Ondergebracht in een voormalig klooster, bestaat de collectie van Museum Dr8888 (Drachten) voornamelijk uit moderne beeldende kunst van de twintigste eeuw, met in het bijzonder aandacht voor avant-gardebewegingen als De Stijl en het Dadaïsme. Elke woensdagmiddag kunnen kinderen zich creatief uitleven tijdens speciale workshops in het Kinderatelier.

3. Openluchtmuseum De Spitkeet

Hoe leefden de mensen op de Friese en Groningse Heide in 1850-1950? Het wordt in Openluchtmuseum De Spitkeet al snel duidelijk dat de lokale inwoners het in die tijd niet breed hadden. Het museum toont de omstandigheden waarin de bevolking leefde en werkte aan de hand van verschillende woningen en tentoonstellingen. Het museum is ook vertrekpunt voor een aantal fantastische fiets- en wandelroutes in de omgeving.

4. GHL-tip: Fietsroute Kerken en hun omgeving

Een bijzondere route van 23 km die langs kloosters, kerken en begraafplaatsen in Drachten en omgeving voert, is de fietsroute Kerken en hun omgeving. Bij elke bezienswaardigheid lees je een korte beschrijving over de geschiedenis en de architectuur.

5. Nationaal Park De Aelde Feanen

Een dagje in Nationaal Park De Aelde Feanen start je in het bezoekerscentrum. Hier doe je niet alleen inspiratie op voor een tochtje op de fiets, een wandeling door de natuur of een Boottrip. Het centrum biedt ook speelplezier in de Doe- en Beleeftuin en een interactieve tentoonstelling over de geschiedenis van De Aelde Feanen en de bijbehorende flora en fauna. Leuk voor kinderen om te doen: loop eens één van de rugzakroutes, waarin je ontdekt en leert op een spannende manier.

Reacties