Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Kom genieten van de mooie omgeving van Doorn

Doorn maakt onderdeel uit van de Utrechtse Heuvelrug en wordt al in het jaar 885 genoemd in documenten als nederzetting ‘Thorhem’. Dit is een verwijzing naar de heidense dondergod Thor, die door de Vikingen vereerd werd.  Doorn ligt in een groene omgeving van uitgestrekte landgoederen met kastelen, zoals Huis Doorn, Kasteel Moersbergen en Maarten Maartenshuis.

1. Huis Doorn: woonhuis van een keizer

Eén van de mooiste kastelen van de Utrechtse Heuvelrug en bekend dankzij keizer Wilhelm II, die hier woonde van 1920 tot 1941. Huis Doorn ligt op een schitterend landgoed en doet dienst als museum. Op het landgoed vind je, naast een rozentuin en een kapel, ook het mausoleum van Willem II. Ontrafel met de hele familie ‘Het geheim van de keizer’ in een speurtocht of speel een ouderwets potje ‘mens-erger-je-niet’ in de Speelhoek.

2. Oudheidkamer

Doorn dateert uit 885. Alles over het verleden en heden van Doorn en de Heuvelrug ligt opgeslagen in de Oudheidkamer. Het archief beschikt over een bibliotheek, een documentatiecentrum en een fotocollectie. 

3. Kaapse Bossen en uitkijktoren

Nabij Doorn vind je de Kaapse bossen, waar je heerlijk wandelt over kronkelige bospaden en historische kerkpaden. Heb je genoeg energie over? Beklim dan uitkijktoren De Kaap voor een spectaculair vergezicht. Natuurmonumenten zette diverse wandelroutes en excursies in deze omgeving op een rij.

4. Heuvelrug, Lustwarande en Boerenland

Een mooie fietsroute van een kleine 40 km die start bij landgoed Zonheuvel, is de tocht Heuvelrug, Lustwarande en Boerenland. Deze gaat door de uitgestrekte bossen van de Utrechtse Heuvelrug, langs buitenplaatsen en kastelen, boomgaarden en kaasboerderijen. 

5. GHL-tip: Moestuin en Kaarsenmakerij

De Historische moestuin met rosarium en de Kaarsenmakerij worden gerund door zorginstelling Bartiméus. Hier werken mensen met een visuele beperking om zichzelf te ontwikkelen en bezoekers te ontmoeten. In de moestuin worden de zintuigen geprikkeld en in de Kaarsenmakerij gaan de cliënten zelf aan de slag met verschillende grondstoffen om kaarsen te maken. Bij de Kaarsenmakerij is cadeauwinkel ’t Ogenblikje, waar je terecht kunt voor onder andere houten speelgoed, mozaïekspiegels en kaarten met braille.

Reacties