Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Kom Den Haag ontdekken, die de rol van hoofdstad Nederland vervult

Hoewel de niet de hoofdstad van Nederland is, vervult het wel deze rol. Hier zijn de Nederlandse regering, het parlement, de ministeries en ambassades gevestigd. De officiële benaming is nog steeds ’s-Gravenhage, maar zowel in de volksmond als internationaal beter bekend als Den Haag.

1. Mauritshuis

Ooit het woonhuis van graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen, sinds 1822 de schatkamer van tal van beroemde kunstwerken. Het Mauritshuis is niet alleen een imposant gebouw op een prominente locatie, maar doet ook dienst als museum. Hier vind je ruim tweehonderd topstukken van Nederlandse en Vlaamse meesters, waaronder Vermeer’s ‘Meisje met de Parel’ en het zelfportret van Rembrandt.

2. GHL-tip: Prinsheerlijke taarten

Yvonne Fortin maakt mensen blij. Ze bakt en decoreert de prachtigste taarten voor bruiloften, feesten en (kinder)partijtjes. Yvonne leerde de fijne kneepjes van haar moeder en tante en runt inmiddels met haar winkel Cake Du Fortin aan de Prinsestraat een florerend familiebedrijf.

3. Vredespaleis

Politieke spanningen en oorlogsdreiging eind negentiende- begin twintigste eeuw maakten de hang naar een vredesbeweging groot. Twee grote vredesconferenties volgden. Tijdens de tweede conferentie werd de eerste steen van het Vredespaleis gelegd, de belichaming van de droom van wereldvrede. Hier huisvesten twee gerechtelijke instanties, het Internationaal Gerechtshof en het Permanente Hof van Arbitrage. Beiden hebben als doel conflicten op vreedzame wijze op te lossen. Bezoek het Vredespaleis en laat je rondleiden door de Grote en Kleine Rechtszaal, de gaanderijen en de imposante Japanse Zaal.

4. Binnenhof

Wandel door het hart van de democratie in het Binnenhof en bekijk de Eerste- en Tweede Kamer en de eeuwenoude Ridderzaal. Prodemos verzorgt rondleidingen en stadswandelingen in- en rondom het Binnenhof. Stel je eens voor dat je voor één dag de baas bent? Met een koffer vol bijzondere voorwerpen ontdek je het Binnenhof tijdens de spannende kinderrondleiding.

5. Wandelen en fietsen in Westduinpark

Het Westduinpark is onderdeel van de Zuid-Hollandse duinen en diende vroeger als jachtgebied van de Oranjes. Het natuurpark biedt een variatie aan flora en fauna. Hier vind je zandhagedissen en vossen, nachtegalen en buizerds. Maar ook Schotse Hooglanders grazen in het Westduinpark. Vanaf het park wandel je zo de het Zuiderstrand op. Even lekker uitwaaien op de pedalen? Fiets dan de Westduinroute.

Reacties