Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Kampen de historische Hanzestad

Kampen is in 2017 trotse gastheer van de Internationale Hanzedagen. Vier dagen lang is het feest in de stad. Kampen is met zijn ligging aan de IJssel altijd nauw verbonden geweest aan de scheepvaart. Het Hanzeverbond ontstond uit de samenwerking tussen kooplieden en groeide in de 14de en 15de eeuw uit tot een machtige economische factor. De Gouden Eeuw bracht ook Kampen grote welvaart. En dit zie je nog steeds terug in de historische binnenstad.

1. Stomme van Kampen

Hij bestond echt. En Thea Beckman schreef er een boek over: De stomme van Kampen. Het verhaal gaat over de dove Hendrick Avercamp, zoon van een stadsapotheker uit Kampen. Zijn moeder voorkomt dat hij ‘achterlijk’ blijft en leert hem lezen, schrijven en rekenen. Hendrick blijkt getalenteerd schilder en wordt wereldberoemd. Proeflokaal De Stomme van Campen herinnert aan dit historische verhaal. Haal hier een lekker biertje en ga daarna een hapje eten bij het naastgelegen Hendrick.

2. Boeren in de stad

Hoe boerengezinnen werkten, woonden en samen met hun vee leefden midden in de stad, ontdek je bij Museum de Stadsboerderij. Hooibergen, groentetuinen en boomgaarden hoorden bij het stadsbeeld van Kampen. Koeien die door de straten liepen was de gewoonste zaak van de wereld.

3. D’Olde Zwarver

Iets buiten de stad, langs de rivier de IJssel, staat molen d’Olde Zwarver. Zijn naam dankt hij aan het feit dat het de laatste molen van Kampen was, die in 1952 op het punt stond gesloopt te worden. Na veel commotie besloot de toenmalige eigenaar de molen over te doen aan de gemeente. De oplossing was even lachwekkend als uniek: de molen werd in zijn geheel op een enorme wagen verplaatst naar de huidige locatie. Tegenwoordig voorzien de molen in ambachtelijke griesmeel, pannenkoekmeel en diverse cakemixen.

4. Oude ambachten

Kampen is rijk aan oude ambachten. Dit laten de Kampenaren graag aan je zien aan de hand van de Ambachtelijke Hanzeroute van Kampen. Je doet onder andere een chocolaterie, het Stedelijk Museum, een smederij en een stadspark aan. D’olde Zwarver staat ook op de kaart. Sla je twee vliegen in één klap.

5. GHL-tip: Linneweverspoortje

Ooit liepen hier de Cellezusters van het Sint Annaconvent. Het Linneweverspoortje gaf in de middeleeuwen toegang tot de kloostertuin. Tegenwoordig is het de toegang naar de bibliotheek van de Theologische Universiteit, dat in het voormalig klooster gevestigd is.

Reacties