Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Aalten, de stad van de textielindustrie

De oorsprong van Aalten ligt al ergens in de tweede helft van de achtste eeuw, uit de tijd van Karel de Grote. De gemeente heeft veel te danken aan de textielindustrie. In de negentiende eeuw en begin twintigste eeuw zorgde textielfamilie Driessen voor een explosieve groei in de werkgelegenheid en was van grote invloed op sociaal- en cultureel vlak. De familie investeerde in zowel betere verbindingen, het lokale verenigingsleven en de katholieke kerk. Ze bood haar werknemers cursussen aan waardoor ze zich verder konden ontwikkelen. Hiermee was de textielfamilie zijn tijd al ver vooruit. 

1. Twee in één

Hoe belangrijk de textielindustrie voor Aalten en omgeving was, zie je in het
Aaltens Industriemuseum. Hier vind je een grote schat aan informatie over de historie en ontwikkeling van de Aaltense textiel- en hoornindustrie en de agrarische ontwikkeling van de regio. Onder hetzelfde dak is het Onderduikmuseum gevestigd. Het museum vertelt het verhaal van het dagelijks leven van burgers tijdens de bezettingsjaren in WO II.

2. Gängeskestocht

Combineer een bezoek aan de musea met de bijzondere Gängeskestocht, een wandelroute van ongeveer 2,5 km door het centrum van Aalten. De gängeskes zijn van oudsher de verbindingen tussen de uitvalswegen en de tuinen van de bewoners van Aalten. Deze verbindingen waren vaak twee kruiwagens breed. Het oude patroon van deze gängeskes is nog gedeeltelijk aanwezig. Speciaal voor kinderen vanaf 7 jaar is er de Gängeskestocht Junior, waar je samen met opa Jan speurt door de spannende straatjes van Aalten.

3. Fiets’n

Bij VVV Aalten kun je terecht voor een groot aantal fietsroutes, met leuke thema’s als ‘Bomen Kieken’ of de ‘Theetuinenroute’. Wil je een fietstocht langs alle highlights van Aalten dan is de recreatieve tocht van ruim 33 km bijzonder geschikt. Je fietst op je gemak langs mooie monumentale gebouwen als de Westerkerk, de Sint Helena en korenmolen De Lelie. Stap even af bij Wijngoed De Hennepe, voor een flesje van eigen bodem.

4. GHL-tip: Religie in Aalten

Kerken zijn rijk vertegenwoordigd in Aalten. Naast de 12e eeuwse rooms-katholieke Sint Helenakerk vind je er ondermeer de Aaltense Synagoge. In de sjoel is een bescheiden bibliotheek met boeken over de Joodse geschiedenis. 

5. GHL-tip: Zorgboerderij De Neeth

Speeltuin, museum en restaurant in één. Dat is zorgboerderij De Neeth in een notendop. Hier wordt passende dagbesteding geboden aan mensen met autisme, en mensen met een psychische- of sociale hulpvraag. Naast de melkveehouderij is er een speelboerderij en een pannenkoekenrestaurant te vinden. In het museum vind je veel oude gebruiksvoorwerpen uit het boerenleven van weleer, zoals de strontkar, traditionele kledij en knipmutsen. In de speeltuin leef je je uit op skelters, schommels, in speelhuisjes en in de zandbak. Bezoek aan De Neeth sluit je natuurlijk af met een overheerlijke pannenkoek!

Reacties