Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

“Voor de kinderen die uit mijn buik komen, heb ik minder woorden nodig”

Inez en André hebben een groot huis, met een enorme tuin inclusief een basketbalveldje, trampolines, klimrekken en een boomhut. Dat is niet voor niets, het is namelijk de leefomgeving voor maar liefst negen kinderen. Inez en André hebben vijf eigen kinderen en vier pleegkinderen.

Vanaf het begin hadden Inez en André de droom om iets te betekenen voor anderen, al vonden ze zichzelf toen te jong voor pleegzorg. Ze zijn eerst een ander avontuur aangegaan: Discipelschap Training School, met een uitzending naar Brazilië. “We hebben daar zoveel kinderen in moeilijke situaties gezien. Het leek ons steeds mooier om zo’n kind in huis te nemen en te laten zien hoe een gezinsleven werkt.”

Na drie jaar keren Inez en André terug in Nederland, waarna Inez Sociaal Pedagogische Hulpverlening gaat studeren. Afgestudeerd en zwanger van hun vijfde kind, blijkt de tijd rijp: ze willen een gezinshuis beginnen. André: “Het bekende huisje, boompje, beestje geeft ons geen voldoening. Iets betekenen voor een ander, doet dat wel. Ik kom geen liefde tekort, ik heb iets om weg te geven.”

Niet altijd gemakkelijk
Dit betekent niet dat het altijd gemakkelijk is. Inez: “Gezinshuismoeder is anders dan gewoon moeder zijn. Je spreekt niet dezelfde taal. Voor de kinderen die uit mijn buik komen, heb ik minder woorden nodig. Met de pleegkinderen, vaak ernstig beschadigd, heb ik veel meer taal nodig om ze te begrijpen. Door de jaren heen leer ik de taal steeds beter. Geen complimenten verwachten, niet alles persoonlijk nemen, dat soort dingen.” 

Rust
Ondanks de worstelingen, merken ze dat het de pleegkinderen goed doet om in het gezin Bolks opgenomen te worden. Inez: “Alle kinderen die er nu zijn, mogen blijven tot ze achttien zijn. Ik merkte direct een rust bij hen, toen dit duidelijk werd. Al zullen ze dat natuurlijk niet toegeven.” André voegt toe: “Hier bij ons zijn heeft zoveel impact op hun leven. Bovendien geloof ik dat God ze nooit meer loslaat.” 

Reacties