Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Van botenbouwer naar bruggenbouwer

De Batavia is een van de belangrijkste eyecatchers van Lelystad. De imposante boot werd gebouwd door Willem Vos, in samenwerking met een groep werkloze jongeren. Met de bouw verwezenlijkte Willem zijn grote droom, maar hij komt erachter dat het bouwen zelf niet het allerbelangrijkste is.

“Ik leerde dat wat we met die jongeren deden in feite veel belangrijker was dan de bouw van het schip. Het begon als een bijkomstigheid om ze te leren die boot te bouwen, maar dat werd zo langzamerhand steeds belangrijker,” vertelt Willem.

Moeilijkheden
In eerste instantie werd Willem niet erg geholpen. “De twijfel van mensen maakte het ons moeilijk. Er was in Nederland nog nooit op deze manier zo’n schip nagebouwd. In Engeland, Frankrijk of misschien zelfs Italië kan zoiets dan, maar in Nederland valt iedereen over je heen.”

Toch was Willem vastberaden om zijn droom na te jagen. “Op een gegeven moment ontstond er bij mij een soort van ontspanning. Ik dacht ‘brullen jullie allemaal maar raak, want dit komt wel goed’. Vanaf dat moment ga je meer om je heen kijken.”

Onbemiddelbare jongeren
En vanaf dat moment heeft Willem meer oog voor de ‘onbemiddelbare jongeren’ die hem helpen op de werf. Hij weet ze tot een hecht team te smeden en ziet de ogenschijnlijk ontspoorde jongeren opbloeien. “Jongeren die niet aan het werk kwamen, hebben we op de Batavia los kunnen laten. Als ik er nu aan terugdenk dan besef ik hoe bijzonder dat was.”

Reacties

Thema's