Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Twee miljoen mensen kunnen dit niet lezen

Tot zijn 50e kan Jos Niels nauwelijks lezen of schrijven. Een vreselijk isolement waar hij met bijna niemand over kan praten. Het lukt hem lange tijd om mensen om hem heen voor de gek te houden, totdat hij flink door de mand valt. Dan besluit hij het roer om te gooien. 

Als kind krijgt Jos een schaar in zijn oog, waardoor hij achterop raakt met lezen en schrijven. Dat heeft hij sindsdien niet meer ingehaald. Als er iets te lezen of schrijven valt, heeft Jos een smoes klaar. Hij heeft zijn bril niet bij de hand, er zit iets in zijn oog, er ligt zelfs een mitella in zijn auto die hij omdoet als hij ergens naar binnen moet waar hij weet dat hij moet schrijven.

Maar op een dag valt hij door de mand. Hij moet langs het gemeentehuis en doet snel zijn mitella om: 'Ja, ik heb vorige week een ongelukje gehad’. De man die hem helpt is verbaasd: 'Ik zag je vanochtend toch nog zand scheppen?’

Laurentien
Jos besluit dat het zo niet langer kan en schrijft zich in voor school. “Er gaat een wereld voor je open als je kan lezen en schrijven. De wereld wordt niet 1000 keer, maar 2000 keer mooier.” Nu reist hij voor stichting ABC het hele land door om mensen zijn verhaal te vertellen, in de hoop dat zij ook hun schaamte opzij durven zetten en aan de slag gaan met lezen en schrijven. Hij komt op bijzondere plekken en ontmoet allerlei bekende mensen. Dat zijn eigen kleinkind met prinses Laurentien op de foto staat had hij vroeger nooit kunnen bedenken.

“Mijn zoon zei: 'Jij leerde ons dat we niet mochten liegen, maar jij was de grootste leugenaar.' Hij heeft gelijk, ik loog overal over. Maar nu hoeft dat niet meer.”

Kapel
“Je kunt aan heel veel dingen niet meedoen als je niet kan lezen of schrijven. Mensen realiseren zich dat vaak niet. En er is zoveel schaamte, ik was bang dat mensen me heel dom zouden vinden.” De kapel die bijna in zijn achtertuin staat is heel belangrijk voor hem. “Daar kon ik mijn verhaal kwijt aan Maria en kon ik er weer tegenaan.”

Boek
Jos heeft een boek geschreven en is nu bezig met zijn tweede. “Dat was niet makkelijk hoor! Het is nog steeds hard werken voor me. Meestal schrijf ik de tekst in één zin en voeg ik later de punten en komma’s toe. Maar dat ik dit nu kan, dat is toch geweldig?!”

Meer weten over de activiteiten van prinses Laurentien? Klik hier! 

 

Reacties